Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Replik: Vi måste också våga tala om Dagens Samhälle och SD!

Anna Engholm, redaktör Svt Debatt, har skrivit en replik apropå mitt blogginlägg Vi måste våga tala om SVT Debatt och SD. Så här skriver hon:

Publicerad: 17 april 2014, 18:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Grattis Andreas Henriksson! Din statistik ser slående ut och den har redan hamnat i Twitterflödet.

Men med statistik kan man som bekant bevisa det man vill. Till exempel att Dagens Samhälle har berört Sverigedemokraterna mer än tre gånger så ofta som Debatt hittills i år. Eller att Sverigedemokraterna medverkat i tre av vårens hittills 30 ämnen i Debatt. Det kan man räkna fram med samma underlag som du använder. Fast du kommer fram till att SD berörts i 46 procent av vårens Debattsändningar. Det du skriver är sant.

Men nu till frågan om vad som är relevant. Vilka ämnen eller vinklar tycker du att vi inte borde tagit upp? Extremistpartiernas framväxt i Europa inför EU-valet? Eller efter den svåra misshandeln i Malmö – borde vi inte ha pratat om nazismen och gatuvåldet? Eller ”mittenextremismen” – att S och M blir alltmer lika?

I de här politiska diskussionerna gör debattörerna ibland kopplingar till Sverigedemokraternas framväxt. Det gjorde till exempel Aftonbladets Anders Lindberg i debatten om det är bra eller dåligt om de två största partierna härmar varandras politik. Vad tycker du att vi ska göra i de lägena? Tysta våra debattörer eller undvika ämnen av politisk karaktär i nyhetsflödet?

Vi har svårt att tro att du tycker det. För det skulle innebära att ni på Dagens Samhälle måste börja rensa i artikelflödet. Kanske undvika vissa ämnen. Eller skribenter. Ni skulle annars kunna betraktas som fixerade vid Sverigedemokraterna med drygt 20 artiklar – bara i år – där SD ”...i någon form, avhandlats eller berörts.”

Vi måste också våga tala om Dagens Samhälle och SD!

Anna Engholm
redaktör Svt Debatt

Andreas Henriksson, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev