Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Regeringsfoten är ännu inte satt

De antroposofiska preparatens status har i omgångar debatterats friskt här på Dagens Samhälle – nu senast i ett inlägg i samband med att Tu Yuoyou mottog Nobelpriset i fysiologi eller medicin för bara några veckor sedan, men även under hösten gick debattvågorna höga kring vad som egentligen ska få ingå i begreppet läkemedel och inte.

Publicerad: 29 december 2015, 15:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Upprinnelsen till debatten är att de antroposofiska läkemedlen på grund av ett beslut i EU-domstolen står inför ett vägval. Antingen införlivas de i gängse läkemedelslagstiftning – med de krav det innebär - eller också lämnas de utanför.

I nuläget åtnjuter antroposofiska preparat en form av dispens, vilket alltså har kritiserats. Turerna fram och tillbaka under året har varierat från oklarhet till utlovad tydlighet till nej – fram till det senaste budet som är att de antroposofiska preparaten strax före jul fick ett förlängt undantag som klubbades vid ett regeringssammanträde.

Förlängningen gäller dock bara i ett halvår, vilket väl får tolkas som att regeringsfoten ännu inte har satts ned. Kanhända är det inte läge att köra över Miljöpartiet i fler frågor just nu – De gröna har trots allt en trogen väljarkår bland antroposofins tillskyndare.

Än finns tid att opinionsbilda och debattera en vända till i frågan, med andra ord.

Sanna Rayman, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev