Redaktionskrönika
Örjan Björklund: Oroande svar på frågan – vart är vi på väg?
Nu skriver vi 2020 och i Stockholmstingsrätt pågår en rättegång mot en NMR-anhängare som åtalats för att ha hotat flera personer, däribland journalisten Helle Klein. Uppsala kommun tvingades i måndags ställa in en hbtq-utbildning för sina anställda efter ett allvarligt hot. Samtidigt rapporterar medier om att många forskare som sysslar med genusvetenskap inte längre vågar uttala sig i medierna, eftersom de inte sällan får grova hot på grund av sitt forskningsområde. Vi vet också att politiker, journalister och tjänstemän ofta utsätts när de utför sina samhälleliga uppdrag. Hur i hela friden kunde vi hamna här?
Publicerad: 23 januari 2020, 12:59
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Kommunsammanslagningar framtiden?Jag har tillbringat ett antal vinterkvällar med att läsa två böcker: ”Hotet mot demokratin” av Martin Gelin och Erik Åsard samt ”How democracies die” av de amerikanska statsvetarna Steven Levitsky och Daniel Ziblatt. Båda dessa tar upp hur en hårdare polarisering, ett förråat språkbruk och det växande antalet hot hänger ihop samt vad det gör med ett samhälle – och vem som gagnas av det. Det är rekommenderad läsning för alla samhällsintresserade som inte bara funderar på vart vi är på väg mellan kl 20 och 21 på fredagskvällarna.
Demokrati och politik är två av de allra viktigaste frågorna för oss på Dagens Samhälle och något vi ständigt skriver om, ur många olika aspekter. En stor undersökning om hot mot politiker gjorde vi senast i våras och vi kommer definitivt att skriva mer om hot och trakasserier mot lokalpolitiker, tjänstemän och verksamheter. För faran är att vi alla sakta vänjer oss vid hot och invektiv, slutar reagera och därmed indirekt bidrar till att gränsen för vad som är möjligt att säga och göra skjuts fram.
Ett annat av våra viktigaste områden är ekonomi – kanske ännu mer i år när kommuner och regioner går mot tuffare tider. Hur man klarar dessa tider påverkar säkert i sin tur medborgarnas tillit till just demokrati och politik.
I vår kommer vi också att fokusera på några andra heta områden. Ett är förstås avtalsrörelsen, som nu drar i gång på allvar. Ett annat är integration, ett ämne som lär fortsätta att väcka starka känslor. Klyftan mellan stad och land tänker vi också skriva mer om. Liksom om klimatarbetet, Agenda 2030 och hållbar samhällsutveckling, som får ett eget temanummer redan i februari. Sociala problem och kriminalitet är annat vi kommer att ta upp under våren.
Plus förstås en massa annat som kommuner och regioner ansvarar för. Vi har ingen brist på intressanta ämnen att skriva om. Vårt svåraste arbete består av att välja bort och sortera fram vilka, av alla viktiga, frågor vi ska ta upp just nu. Där tar vi gärna hjälp av er läsare. Hör av er till redaktionen med tips om bra nyheter och synpunkter på vad vi ska skriva om.
Vår ambition är att aldrig bidra till polarisering eller vulgarisering. Men vi väjer som ni vet inte heller för svåra ämnen eller tuff debatt. För det är en viktig del av journalistiken – och en levande demokrati.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Örjan Björklund
Ämnen i artikeln:
Kommunsammanslagningar framtiden?