tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Örjan Björklund: Örjan Björklund: Hey, you, get off of my cloud

Det behövs lite mer ”Get off of my cloud”-attityd och en ordentlig diskussion för att klara ut hur kommuner och regioner ska få fram lösningar som både är säkra och kostnadsmässigt rimliga.

Publicerad: 10 december 2021, 11:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Samhälles redaktionschef Örjan Björklund lovar: vi kommer att fortsätta bevaka frågan om säkra molntjänster.

Foto: JOHANNA LUNDBERG


Ämnen i artikeln:

Molntjänster

Du är nog inte målgruppen. Det får jag allt som oftast höra från min familj när jag ger luft åt synpunkter på något jag inte gillar, säg en podd, ett tv-program, en streamad serie, en låt som spelas på radio eller vad det nu kan vara. 

De har antagligen helt rätt. Som 60-åring känns det ibland som om jag inte längre är målgrupp för typ någonting. Mer än regionens hälsoscreeningar och företag som tycker att jag ska komma till dem och testa hörseln. Om någon som jobbar på ett sådant företag läser det här: Sluta skicka brev till mig. Jag hör bra, trots att folk pratar förbaskat tyst och oartikulerat nu för tiden. 

Skämt åsido. Jag gissar att en stor del av er som läser just detta just nu tillhör kärnmålgruppen för Dagens Samhälle – politiker och högre chefer i kommuner och regioner. Personer med budget- och personalansvar, människor som varje dag fattar avgörande beslut i och om den svenska välfärden. Det är för er, som med begränsade resurser försöker möta ibland nästan omättliga behov, som vi finns och gör det vi gör: granskningar, intervjuer, nyheter som du kan ha nytta av i ditt arbete eller uppdrag. 

Förra hösten ringde vi på redaktionen runt till ett hyfsat antal människor i vår målgrupp, det vill säga er prenumeranter, och frågade er vad ni vill läsa om i DS. Svaren vi fick har under det senaste året påverkat vad vi redaktionellt fokuserat på. En del ämnen som vi redan var riktigt bra på, som politik och ekonomi, stod inte oväntat högt på er önskelista. Men ni ville också läsa mer om exempelvis klimat, styrning och ledning, stadsplanering och inte minst digitalisering. 

Framför allt det sistnämnda var ett område som vi på redaktionen tidigare nog behandlat lite styvmoderligt, men som vi på senare tid satsat en hel del på. Det har varit intressant, lärorikt – och det har lönat sig. På webben kan vi tydligt se att artiklar om digitaliseringens problem och möjligheter lockar till stor läsning, inte minst från inloggade läsare.

Snart sagt varje vecka tar vi nu upp ämnet, och nyligen skrev vi om den lista på säkra molntjänster som ett antal myndigheter tagit fram. På DS-konferensen ”Digitalisering i offentlig sektor” i förra veckan hävdade Region Skånes it-direktör Ingela Lidén att många av de av svenska myndigheter kritiserade amerikanska molntjänsterna som Skåne använder är mycket säkra och sa att hennes region inte har ”lyxen att kunna förhålla sig till listan”. Jag tror att det behövs lite mer ”Get off of my cloud”-attityd och en ordentlig diskussion för att klara ut hur kommuner och regioner ska få fram lösningar som både är säkra och kostnadsmässigt rimliga. Vi fortsätter att bevaka frågan. 

Nästa år tänker vi åter ringa runt till er läsare för att skaffa oss mer kunskap om vilka frågor ni brottas med och vill veta mer om. Kanske ringer vi dig. För även om du, precis som jag, råkar vara en av dem som ibland får känslan av att inte tillhöra målgruppen för så värst mycket i dagens samhälle – så tillhör du Dagens Samhälles.  

Fotnot: ”Get off of my cloud” är en Rolling Stones-låt från albumet ”December's Children (And Everybody's)” från 1965. Rolling Stones är ett rockband som jag hör till målgruppen för.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Örjan Björklund

Redaktionschef

ob@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Molntjänster

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev