onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Örjan Björklund: Nu blåser det motvind för vindkraften – men vill vi hellre ha ett kärnkraftverk inpå knuten?

Politiker måste visa mer ledarskap och handlingskraft bortom kortsiktiga opinionsvinster.

Publicerad: 5 maj 2022, 11:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Samhälles redaktionschef Örjan Björklund. Foto: Johanna Lundberg


Ämnen i artikeln:

Kriget i UkrainaKlimatVindkraftKärnkraft

För nästan exakt en månad sedan kom FN:s klimatpanel IPCC med sin senaste rapport. Den är på många sätt en dyster läsning, men innehåller ett halmstrå för världen: Forskningen konstaterar att den globala uppvärmningen faktiskt fortfarande kan begränsas till en nivå som är hanterbar – om vi genomför omedelbara och genomgripande förändringar och åtgärder inom snart sagt alla områden. 

Vad som blir vanligare om vi inte agerar ser vi redan allt oftare exempel på runt oss. Nu extremhetta i Indien och Pakistan, för några veckor sedan stora översvämningar i Sydafrika och Australien, där det föll motsvarande en månads regn på en natt. 

Enligt den nya IPCC-rapporten är ny sol- och vindkraft de energislag som mest kostnadseffektivt kan minska utsläppen till 2030. Samtidigt visar en rapport från föreningen Svensk vindenergi som kom i mars att landets kommuner under förra året via det kommunala vetot stoppade 78 procent av de föreslagna vindkraftverken på land. 

Man kan absolut förstå att det finns en oro och man kan sympatisera med den som inte vill ha vindkraftverk inpå knuten. Och ja, man kan absolut förfäkta idén att vi borde satsa på kärnkraft. Men inte istället, utan i så fall också, väl? 

Jag bara undrar om det finns någon som på allvar tror att det skulle bli lättare att få med sig folkopinionen på förslaget: ”Jo hörni, vi stoppade ju vindkraftsparken ute till havs, så nu tänker vi säga ja till ett kärnkraftsverk borta i backen här istället.” 

Eller vänta, nu fattar jag, det är i en annan kommun som de där verken ska byggas oavsett om det är vind- eller kärnkraft va?   

Vi har haft en pandemi, vi har ett krig på vår bakgård och vi har en sedan länge pågående klimatkris. Pandemin tog vi oss an med ganska stor samstämmighet och beslutsamhet, både politiskt och medborgerligt. Kring vapenexport till Ukraina, nya miljarder till försvaret och kanske till och med Natomedlemskap råder nu på nolltid närmast total samsyn. 

Men hur är det när det gäller klimatet? Nog behöver politiker även här visa mer ledarskap och handlingskraft bortom kortsiktiga opinionsvinster. 

Om det är det man gjort i Piteå låter jag vara osagt, men i detta nummer har Dagens Samhälle besökt denna kommun, som har överlägset störst installerad effekt från vindkraft av landets alla kommuner. När parken i Markbygden är fullt utbyggd kommer den att ha cirka 750 verk som producerar uppåt 8 procent av Sveriges totala elproduktion. Hur går diskussionerna i Piteå i dag? Har vindkraften hamnat i motvind även här? 

Hur det nu än är med det så har i alla fall DS bra medvind just nu – antalet betalande prenumeranter har under våren ökat på ett sätt de aldrig tidigare gjort i tidningens historia! Att allt fler vill ta del av våra nyheter och granskningar är något vi är otroligt glada och stolta över. Tack för förtroendet.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Örjan Björklund

orjan.bjorklund@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev