Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

När är nästa val? Jag vet inte.

Att-satser och propositionsordningar haglade under eftermiddagen och nagelbitarstämning rådde i sociala medier där kd-tinget följdes med viss frenesi. Skulle det bli ja, nja eller nej till Decemberöverenskommelsen?

Publicerad: 9 oktober 2015, 20:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Partiledaren Ebba Busch Thor själv hade ju redan kvällen innan låtit rätt avslappnad inför tanken att hon och partistyrelsen skulle kunna bli överkörd.  Nu blev hon det, vilket DN:s ledarskribent Amanda Björkman sammanfattade med följande på Twitter:

”Busch Thor fick som hon ville: hon blev överkörd. Har sällan hört en partiledare öppna så tydligt för det förut.”

Nej. Busch Thor lär inte gråta över Decemberöverenskommelsen. Och än mer intressant – det verkar ingen annan i borgerligheten heller göra. Det tog sannerligen ingen lång stund förrän Anna Kinberg Batra och övriga i Alliansen inställde sig för att dödförklara uppgörelsen, vilket säger ett och annat om konstruktionens hållbarhet. Tanken att den var tänkt att hålla till 2022 ter sig just nu närmast skrattretande.

Att bryta överenskommelser är förvisso alltid att bryta överenskommelser, det vill säga inte politikens mest hedersamma drag, men samtidigt inte särskilt ovanligt heller. Stefan Löfven försökte tidigare i dag tala till KD:s hederlighet genom att påtala att det inte var kristligt att inte stå vid sitt ord. Jag kommer från en kultur där det är så att har man skakat hand, då står man för det, sade han till Aftonbladet tidigare i dag.

Nu visar det sig att också övriga allianspartier uppvisar samma avsaknad av kristna värderingar. Eller?

Mja. Snarare visar beslutet på KD:s riksting hur skranglig DÖ-konstruktionen var till att börja med. Den tillkom hastigt och lustigt, utan förankring nedåt i något av de inblandade partierna.

I dag visar det sig vilket svagt mandat partiledarna egentligen hade från sina gräsrötter att ingå den typ av överenskommelse som de gjorde.

Partiledarna – såväl de till höger som de till vänster – lovade de facto bort sittande och framtida riksdagsledamöters handlingsutrymme inte bara under innevarande mandatperiod utan även under kommande.

Att sådant landar illa hos partiaktiva gräsrötter är inte förvånande. Det är fascinerande att ingen av dem funderade över den där detaljen att de skulle behöva trumma igenom denna deal på ting, stämmor och landsmöten i åratal framöver.

Än så länge är det ingen ko på isen. Alla borgerliga partiledare försäkrar att de vill undvika nyval. Många bedömare verkar ansluta sig till den tron. Lena Mellin skriver i Aftonbladet att beslutet praktiskt taget saknar betydelse och slår fast att något nyval blir det då rakt inte.

Samma sak tror Göran Eriksson i SvD, som menar att ”i stort sett är drivkrafterna bland DÖ-partierna intakta: man vill undvika ett nyval”.

För stunden är det så, ja. Men den stunden kan visa sig bli kort. Politiken påverkas nu dag för dag av den krissituation som präglar landet – och regeringen har inte över huvud taget kopplat det grepp om läget som är nödvändigt för att man ska kunna sitta säkert.

Och för de borgerliga partierna innebär frånvaron av Decemberöverenskommelsen en öppning – och ett väljartryck – i riktning mot ökad konfliktnivå. Under dagen har två diametralt olika uppfattningar om flyktingkrisen luftats från S respektive M. Medan Stefan Löfven öppnar för tältläger och sänkt standard i mottagandet, så går Anna Kinberg Batra ut och kräver återinförda gränskontroller.

Det är lång tid till nästa ordinarie val. Hur lång tid det är till nästa val är en helt annan fråga. Det mest trovärdiga svaret på den frågan är just nu: Jag vet inte.

Sanna Rayman, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev