lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Moderaterna spelar Yatzy

Häromdagen baxade jag ut min barnvagn från ett lokalt nudelhak vid lunchtid. Utanför hade några ölsugna herrar redan köpt öl nummer två och nu satt de där och skrockade medan jag ryckte och slet i min vagn. Vi kom i samspråk och de ville snart prata politik. Exakt vilken politisk hemvist de hade fick jag aldrig klart för mig. En var besviken socialdemokrat, en annan bara besviken. Båda ogillade Miljöpartiet. ”Hur blir det då tror du”, sade de, ”med den där Battra?”

Publicerad: 25 augusti 2017, 23:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Moderaternas kris

– Jag vet inte, sa jag. Men en sak är ju klar och det är att inga problem blir lösta om hon avgår. Det är ju inte bara henne det handlar om.

Det höll de med om. Synd om henne, sa de. Synd om ”den där Battra”. Inte hennes fel ju.

Flera saker kan vara sanna samtidigt. Å ena sidan är det sant att en del i den moderata krisen är den migrationspolitiska splittring vi ser dela hela Alliansen och borgerligheten i stort. Å andra sidan är det inte den i sig som utgör Anna Kinberg Batras fall. De falanger som kan anas bakom de senaste dagarnas tumult är inte falanger i någon sakpolitisk bemärkelse, utan kort och gott gängbildningar inom Moderaterna och nu fick den ena in en stjärnsmäll på den andras partiledare.

Däremot lurar givetvis migrationsfrågan i vassen ändå. Det är den som skapat den opinionsdipp Moderaterna upplevt under lång tid - och den dippen är ju själva grunden för att allt fler uttalat sitt missnöje med partiledaren. Det är också migrationspolitiken som gör det till en fortsatt öppen fråga om Alliansen verkligen är en hållfast Allians längre, när dess medlemmar drar åt diametralt motsatta håll. Anna Kinberg Batra har inte kunnat göra det trovärdigt att hennes politiska omläggningar är förenliga med att vara ett samlat regeringsalternativ tillsammans med övriga allianspartier. De problemen kommer även hennes efterträdare behöva tampas med, precis som Batra själv påpekade i sitt avgångstal. Såvida han eller hon inte skapar helt nya problem som kan stjäla all uppmärksamhet…

Med så kort tid kvar till valet är det ett vågspel att byta partiledare, givetvis är det så. Å andra sidan var det allt mer orkeslösa vattentrampandet i opinionen inte riskfritt heller. Det är lite som att plocka upp alla tärningarna och slå om dem på sitt sista slag i Yatzy. Näppeligen ett vattentätt drag, men ibland gör man det ju. För att man inte riktigt har något att förlora. 
Det är nog ungefär så man ska förstå det moderata partiets kaos just nu. De hoppas slå en kåk eller åtminstone en liten stege att klättra på.

Sanna Rayman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Moderaternas kris

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev