tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Örjan Björklund: Meningsfull journalistik ger läsning

Är det något som är meningen med livet så är det väl just mening. Att känna att det man ägnar sin tid åt är väsentligt och har betydelse, vare sig det nu är familj, musik, politik, idrott, journalistik, skola, klimat – eller kanske sociala medier.

Publicerad: 5 november 2019, 10:27

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Eller förresten, kanske inte sociala medier. För när det kommer till just känslan av meningsfullhet ligger de ganska dåligt till. Bara en fjärdedel av svenskarna tycker att den tid de spenderar på sociala medier är meningsfull, visar Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet 2019 – obligatorisk läsning för alla som vill veta vart medier och samhälle är på väg.

Kanske har detta faktum att göra med det polariserande och svartvita debattklimat som är förhärskande på framför allt Facebook och Twitter, där inte sällan känslor passerar för åsikter och rättshaverister för tänkare, som någon uttryckte det. Sociala medier är ju nu inte bara av ondo, men de låga siffrorna för dem kan jämföras med bruket av nyhetsappar, som nästan 60 procent av användarna anser det vara meningsfullt att lägga tid på. Allt enligt ovan nämnda rapport.

Relevanta nyheter tycks alltså lyckligtvis fortfarande vara angeläget för många svenskar. Visst tappar papperstidningarna läsare, men i en tid där inte minst poddar och streamingtjänster tar allt mer av vår tid i anspråk är det intressant att notera att läsandet av dagstidningar på nätet ligger på en ganska stabil nivå.

Som bekant var DS webb under rätt många år uteslutande en debattsajt, medan nyheterna bara fanns i papperstidningen. Men sedan en tid finns ju även alla våra nyheter på dagenssamhalle.se. Där ser vi nu att läsandet av dem ökar påtagligt.

Dagens Samhälle har – som de flesta tidningar i dag – en webb där nyheter, granskningar och jämförelser ligger bakom betalvägg. Det krävs en prenumeration och en inloggning för att kunna läsa dem.

Statistiken visar att antalet läsare som loggar in på webben ökar stort och att de dessutom läser allt mer material. Det gör oss förstås mycket glada. Vi tar det som en bekräftelse på att det vi gör är betydelsefullt.

Vi ser även att antalet besökare som slår i betalväggen formligen skjuter i höjden. En hel del av dem klickar sig vidare för att ta en prenumeration eller prova på fem nummer gratis. Det är förstås precis vad vi vill.

Artiklar med rubrikerna, ”Här kommunerna med störst skuld per invånare”, ”Nya utjämningen får det att koka i kommunerna” och ”Ingen röstar på en offerkofta” var förra veckans stora klickmagneter på nyhetsfronten. Vilka det bli den här veckan bestämmer du.

Jag har ingen aning om hur du använder sociala medier eller om du tycker att tiden du lägger på dem känns meningsfull, men jag vet att det arbete som utförs i kommuner, regioner och välfärdsföretag är något av det viktigaste och mest betydelsefulla i samhället. Det är därför vi vill ha dig som läsare i både papper samt på webb och bidra på det sätt vi kan: Genom viktig granskning och meningsfull journalistik.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Örjan Björklund

orjan.bjorklund@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev