Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Christina Kennedy: Lokaltidning på orten – tacka din lyckliga stjärna

Vad vet du mer om? Välfärdsområdesvalet i Finland eller Irene Svenonius?

Publicerad: 27 januari 2022, 08:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Även om det inte alltid känns så för den som blir granskad borde varje kommunstyrelseordförande på en ort med lokaltidning tacka sin lyckliga stjärna för det, skriver DS chefredaktör Christina Kennedy.

Foto: Dagens Samhälle


Ämnen i artikeln:

VälfärdLikvärdig skolaPsykiatriPrimärvård

I helgen gick våra grannar i öster till valurnorna för att rösta fram politiska representanter till nya fullmäktige. Eller ja. Det var tyvärr inte så många som röstade. Valdeltagandet landade på 47,5 procent och det finns säkert något syrligt att skriva om att Finland satsar på att samla vård och socialtjänst i 21 landskapsstora enheter, samtidigt som vi i Sverige suckar åt samma siffra. 

Men mer intressant är att reformen som sådan, som orsakat stort politiskt rabalder runt vår egen knut och faktiskt tvingat en hel regering att tacka för sig, har varit så pass underrapporterad i Sverige. Från och med nästa år ska hela Finlands primärvård, slutenvård, missbruksvård, psykiatri, tandvård, barn- och familjerådgivning liksom räddningstjänst organiseras i välfärdsområden (Helsingfors och Åland blir undantag). Jämlik vård för en åldrande befolkning är den heliga graalen alla söker. Känns det igen? För Finland innebär det att ansvaret flyttas från 300 kommuner som nu får ägna sig åt, främst, skolan.

När rösterna räknats stod klart att liberalkonservativa Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Centern fick strax över eller under 20 procent var i valet, medan populistiska Sannfinländarna – vant att vara näst störst – landade på snöpliga 11 procent. En avhoppad utbrytare som startat eget, Makten tillhör folket-partiet, har av public service-bolaget Yle beskrivits som en av landets ledande corona- och vaccinförnekare och lyckades dra ihop en dryg procents väljarstöd. Det kan ge nio platser i de nya fullmäktige som startar nästa år. Inom journalistiken brukar man prata om närhetsprincipen – att läsare bryr sig mer om sådant som ligger geografiskt (eller ibland kulturellt) nära. Ändå gissar jag att en amerikansk vårdreform hade fått större uppmärksamhet än den finska har fått.

Vem drar till sig uppmärksamhet på vår hemmaplan? Det har Dagens Samhälle granskat genom en kartläggning av hur ofta landets 310 kommun- och regionstyrelseordförande förekom i medierna under förra året. Förstaplatsen var kanske given, men andra änden av listan är mer okänd. Borde regioner och kommuner granskas ännu mer, givet samhällsuppdraget och vems pengar som används? Jajamensan. Även om det inte alltid känns så för den som blir granskad borde varje kommunstyrelseordförande på en ort med lokaltidning tacka sin lyckliga stjärna för det. Medieskugga är ett allvarligt demokratiskt problem. Men lokala medier hjälper till att skriva historien i realtid och vara fogmassan mellan invånarna – de som röstar när hälso- och sjukvården ska stuvas om, oavsett sida av Östersjön. 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Christina Kennedy

Chefredaktör och ansvarig utgivare

ck@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev