Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Landsbygdsdebatt minus twittermemes

Idag lade regeringen sin landsbygdsproposition. Huruvida den är bra eller dålig framgår inte, men i sociala medier är partigängare och kommentatorer redan fullt upptagna med att debattera huruvida en kritisk memebild som Centerpartiet kablat ut är med sanningen överensstämmande eller orättvis eller var någonstans på skalan mellan de två som vi möjligen kan peta in tilltaget. Ännu en debatt som kan kategoriseras som vansinnigt illa använd tid, alltså.

Publicerad: 19 mars 2018, 14:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För den som vill ägna sin tid åt lite matigare debatt och diskussion erbjuder vi här några debattartiklar och nyhetsartiklar på temat landsbygdspolitik. En bra utgångspunkt om man känner att det här med citatteknik och Twittersk valrörelse är deprimerande.

För någon vecka sedan publicerade vi en debattartikel från tio kommuner i Region 8, det vill säga några av de kommuner som i allra högsta grad berörs av landsbygdspolitiken. Kontentan av den var att de ansåg sig lurade, svikna och var besvikna på såväl regering som opposition. De skrev bland annat att:

Frågan städas nu undan med en innehållslös vision och livet går vidare. Hur livet sen ska utveckla sig för invånarna i vår region, Region 8, blir ånyo en fråga som bara berör oss gnälliga invånare i glesbygden. Svaga och få röster, lätta att ignorera.

Det är inte första gången sådan kritik har framförts. Efter att regeringen presenterade en utlokalisering av ytterligare statliga myndighetsjobb frågade sig Socialdemokraterna i Haparanda förbryllat varför utspelet presenterades som en landsbygdssatsning när jobben i fråga gick till "regionala eller nationella centrumbildningar med tillgång till en diversifierad arbetsmarknad inom offentlig och privat sektor, universitet eller högskola, rikt kultur- och fritidsliv och en relativt ung befolkning".

Att de statliga jobben i allt lägre utsträckning går till glesbygden är för övrigt något som bekräftas av Dagens Samhälles granskningar. Vi skrev om detta för bara några veckor sedan.

Sanna Rayman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev