Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Kostsam strategi för Moderaterna

Två mätningar sätter idag skräck i Moderaterna, som sannerligen inte belönas av väljarna för sitt närmande mot Sverigedemokraterna. I Expressens/Demoskops mätning störtdyker M ner under 20 procent, till 18,5. Samtidigt fortsätter Centerpartiet sitt segertåg och får hos SvD/Sifo sin högsta siffra på 26 år.

Publicerad: 9 februari 2017, 13:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Moderaternas kris

Det är tuffa tider för Anna Kinberg Batra. Hennes utspel, ägnat att skapa något mera handlingsutrymme i ett läge där Moderaternas plats i politiken hade parkerats i den föga tacksamma positionen att bli utskällda från både höger och vänster har än så länge inte visat några uppenbara fördelar.

Problemet med att försöka knuffa till sig handlingsutrymme i en Allians är att man samtidigt lättar på repen också för övriga inblandade. I Dagens Samhälles Poll of polls innebär utspelet att Moderaterna får sin lägsta siffra i sammanställningen sedan vi började mäta i januari 2012. Samtidigt petar Centerpartiet bort Sverigedemokraterna som det parti som ökat mest procentuellt sett sedan valet. Och då har Annie Lööf inte ens varit med i Så ska det låta!

Samtidigt har inte Jimmie Åkesson några skäl att gråta, i såväl Sifo som Demoskop kliver SD fram, och käkar upp än mer av det utrymme som Moderaterna försökt hämta in.

Detta är Moderaternas problem. Så snart man försöker återta de väljare man tappat till SD, så stöter man bort andra M-väljare mittåt till Centerpartiet. Å ena sidan är det viktigt för Alliansen som helhet att M slutar blöda till SD. Å andra sidan kommer försöken att stoppa flödet skapa friktion och omflöden inom Alliansen. Damned if you do, damned if you don’t.

Förvisso har det bara gått kort tid sedan hennes utspel och det är för tidigt att egentligen säga om det var strategiskt rätt eller fel av Kinberg Batra att försöka skapa ett eget handlingsutrymme.

Centerns tillväxt är imponerande och kan säkert tänkas fortsätta en bit, men det är likväl svårt att se ett stabilt block och regeringsalternativ baseras på denna tillväxt, såvida man inte börjar knipa väljare från Löfven - och även där finns betydande risker för backlash. Det ser allt mer ut som att Alliansens saga är all.

Sanna Rayman, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Moderaternas kris

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev