måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Christina Kennedy: Kommunen svävar ensam bland digitala moln

Ett stort antal kommuner som i dag använder amerikanska molntjänster undrar vad de ska göra nu. Låtsas som det regnar och fortsätta använda tjänster som strider mot lagen?

Publicerad: 24 november 2021, 09:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Samhälles chefredaktör konstaterar att oron kring molntjänster växer.

Foto: GABRIEL LILJEVALL


Ämnen i artikeln:

MolntjänsterSKR

Orosmolnen kring molntjänster växer. Sluta inte läsa nu bara för att jag använde m-ordet. I veckan har Dagens Samhälle rapporterat om listan på de molntjänster som åtta myndigheter enats om är säkra. För kommunala beslutsfattare som fortfarande tycker att digitalisering är svårt är listan ett tecken på att man som vanligt står helt ensam med de allra krångligaste, mest kunskapskrävande besluten.

Just molntjänster stod ut när vi gjorde research bland nyckelpersoner i kommuner och regioner inför nästa veckas seminariedag om digitalisering i offentlig sektor. Frågorna många, ångestnivån hög, svaren få.

Låt oss sammanfatta läget: Molntjänster är nödvändiga för den offentliga digitaliseringen, som den nu ser ut. Det behövs ställen att lagra stora mängder information på, och med molntjänster innebär det att information delas med leverantörerna. Det får man bara göra inom ramen för gällande lagstiftning.

Så långt låter det enkelt (det är naturligtvis mycket svårare egentligen, men häng med!). 

I juli 2020 blev det knepigt på riktigt, då EU-domstolen sa sitt i ett mål kallat Schrems II. Det är döpt efter österrikaren Maximilian Schrems som är en mansstor nagel i ögat på Facebook. Juristaktivisten stämde företaget i Irland för att ha fört över personuppgifter till Facebook i USA, trots att amerikanska underrättelsemyndigheter med sina massövervakningssystem med högsta sannolikt kommer att ta del av datan. 

Domstolen konstaterade att så fick man inte göra. Det avtal man stödde sig på lirade varken med GDPR eller EU-stadgan. Som genom ett trollslag blev livet jobbigt för amerikanska molntjänster, som nu fick försöka lugna kunder som köpt och implementerat digitala plattformar för att samverka smidigt (men olagligt) i sina verksamheter. 

Snabbklipp tillbaka till svensk vardag där ett stort antal kommuner som i dag använder sådana molntjänster undrar vad de ska göra nu. Låtsas som det regnar och fortsätta använda tjänster som strider mot lagen? Rimligen inte ett alternativ, även om intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner fortfarande inte vill avråda från användandet av Teams – en lösning som flera statliga myndigheter faktiskt förbjudit.

SKR tycker inte att det är deras roll att granska olika lösningar som finns till salu, utan vill stötta medlemmarna så att de själva kan göra bedömningar. SKR sätter sitt hopp till regeringens påverkan på EU. 

Frågan är om inte lite mer handfast hjälp behövs. Listan på de tjänster som bedöms vara säkra är ju ett försök att bidra med något i den riktningen, men om den egna kommunens tjänst inte står med där ... Ska man byta, med allt vad det innebär i tid och pengar? Ska man försöka minimera användningen till endast sådant som inte hanterar personuppgifter? Ska kommunens jurister försöka göra egna bedömningar? 

Frågorna hopar sig. Orosmolnen tätnar.

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Christina Kennedy

Chefredaktör och ansvarig utgivare

ck@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

MolntjänsterSKR

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev