tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Örjan Björklund: Kommunal politik i det postfaktiska samhället

På 1970-talet sa man ofta: allt är politik. I dag tycks devisen snarast vara: allt jag inte håller med om är politik.

Publicerad: 26 november 2021, 12:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: JOHANNA LUNDBERG


Ämnen i artikeln:

DemografiForskningKlimat

På DN Debatt refererades häromveckan forskning från ansedda Yale i USA som visat att vi människor har mycket lätt för att bortse från forskning och fakta som talar emot vår politiska uppfattning eller grupptillhörighet. I politiskt laddade frågor verkar vissa bli allt mer säkra på att de har rätt ju hårdare man slår dem i huvudet med fakta som visar att de har fel.

Jag vet inte om jag tror på det. 

Det skulle alltså betyda att om du skulle tillhöra en grupp människor som exempelvis tror att det där med att rökning är farligt för hälsan är en hoax påhittad av forskare, förbudsivrare och miljömuppar (ständigt dessa miljömuppar), som vill, jag vet inte vad, förstöra för vanligt folk som jobbat hela livet och därför förtjänar att få ta en rök var och när och hur de vill – så blir du bara ännu mer övertygad om att du har rätt om jag lägger fram tonvis med forskning som visar att du har fel?  

Eller om du nu till äventyrs skulle tillhöra den minoritet svenskar som fortfarande inte tror att klimatförändringarna finns och är orsakade av mänsklig aktivitet så skulle du, om du tog del av nyheter från klimatmötet COP26 i Glasgow, där snart sagt hela världens ledare samlats för att försöka nå en överenskommelse om att minska utsläppen av växthusgaser, tänka: ”Ha, vilka pappskallar! Och hur kom de till Glasgow då, gick kanske?” Och när Indien i sista stund på något sätt lyckades fula in en urvattnande ändring av slutdokumentet, ropa: ”Well done, där fick de!”  

Nä, riktigt så illa är det kanske inte. Eller?

På 1970-talet sa man ofta: allt är politik. I dag tycks devisen snarast vara: allt jag inte håller med om är politik. Nyheter man inte gillar är politiskt vinklade. Forskare som kommer fram till sådant man inte håller med om anklagas för att politisera. Och så vidare. Det enda som inte är politiskt är det som stämmer överens med den egna ideologin. Jag vet inte om ni känner till begreppet det postfaktiska samhället? Googla det. Det är inte alls bra.

Det brukar sägas att kommunpolitik är mer pragmatisk och samarbetsinriktad än den på riksnivå. Men jag undrar om skillnaden är lika stor längre och om inte även den lokala politiken blir allt mer ideologisk. Inte minst nu när vi snart går in i ett valår. 

För mig – som någon kanske vid något tillfälle kallat velputte, fast det enligt mig egentligen bara handlar om att jag är bra på att hålla flera tankar i huvudet – är den utvecklingen dubbel. Å ena sidan uppskattar jag som väljare debatt som visar de skillnader i idésystem som faktiskt finns mellan partierna. Å andra sidan skulle jag någon gång vilja höra en politiker som blivit mer eller mindre övertrumfad av fakta i en sakfråga säga: ”Jag har tänkt om.”

Hur som helst så kommer vi på DS att bevaka utvecklingen i den lokala politiken noga under det närmaste året. Det är fakta.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Örjan Björklund

Redaktionschef

ob@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

DemografiForskningKlimat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev