torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Christina Kennedy: Kommek – valfläsk, pensionssmocka och möten som behövs

Dagens Samhälles chefredaktör Christina Kennedy om ett inspirerande besök i Malmö.

Publicerad: 23 augusti 2022, 16:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Christina Kennedy om insikterna på Kommek.


Ämnen i artikeln:

KommekGod kommunal hushållningRiktade statsbidragEkonomiBudgetBudgetförhandlingMalmö

Det var mitt första Kommek. En riktig upplevelse – att få djupdyka in i den kommunala ekonomins värld i sällskap med bortåt 2 300 andra. Vi hade klivit av pågatåget vid Hyllie och parerade värmen med skuggång längs huskropparna mot väntande Malmö Arena.

I kön kunde man höra hur efterlängtat det var att få mötas igen, efter en utdragen pandemi som satt stopp för stora folksamlingar. Att det också fanns mycket att diskutera stod klart redan i inledningen. Lite valfläsk serverat av besökare från riksnivån som taktiskt signalerade ”vi vet hur tufft ni har det ute i kommunerna”. Kanske även lite uppriktighet om att de riktade statsbidragen inte lär försvinna, hur impopulära de än är. 

Men allra mest tar jag med mig diskussionerna. Hur ska nu budgeten fås att gå ihop denna gång? I gångarna, mellan mässmontrarna, i toakön, vid ståbordet som balanserade lunchtallrikarna: där hördes snacket. Ekonomer som trumfade varandra med pensionsprognoser så uppdragna att man kunde hisna.

När jag intervjuade SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog på mässcenen sammanfattade hon – som vanligt mycket pedagogiskt – det väntande ekonomiska läget som tufft. Skolköken kommer att få vända på varje krona. Välfärdens demografiska utmaning blir ännu knivigare. För även om det hade funnits pengar så finns ju inte de nya händer att anställa som rikspolitiken ofta lanserar som lösningen på problemen. Men det går att hitta metoder som funkar, tror Wallenskog, med arbetssätt som lösgör resurser, med digitala smörjmedel. Och genom att få ut dem på arbetsmarknaden som i dag inte finns där alls.   

Nere på stan myllrar turister och infödda framför musikscener och karnevalskaruseller bland Malmöfestivalens kulörta ljus. Bollywood-dans och dansband och Timbuktu, på skånsk hemmaplan. 

Jag stannar kvar en extra dag. Är nyfiken på Level Malmö, en internationell inkubator som erbjuder stöd till dem som drömmer om företagande. På övervåningen i shoppingcentret Mobilia ligger lokalen med snygga tegelväggar och öppet kontorslandskap. 

LÄS MER: Kvalitetsforskaren: ”Misstagen som utmärker dåliga verksamheter”

Fadi Barakat, näringslivsutvecklare i Malmö stad, och Corinne Trang, initiativets verksamhetschef, berättar om hur långt man kommit hittills. Runt 400 registrerade företag, fler av kvinnor än av män. Som kunnat ta del av rådgivning från flerspråkiga affärsutvecklare med stora nätverk utanför de traditionellt svenska. Level vill sänka trösklarna och inkludera fler. Alla, faktiskt. Än så länge är de flesta av idéerna i enmansföretag, men nu när entreprenörshjälpen är inne på år två väntas det klarna vilka som överlever, växer och kan bli sådana som anställer. Här finns hopp, det märks.

Smälter intrycken under en promenad mot centrum, när blåljusbilar börjar vina förbi i motsatt riktning. Jag vet det inte då men de är på väg mot ett annat köpcentrum, vid Hyllie där Kommek avslutades ett dygn tidigare. En 15-årig pojke, på rymmen från LVU, har skjutit en 31-årig gängledare till döds. 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Christina Kennedy

ck@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev