torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Örjan Björklund: Knapes misstänkta sexköp SKR:s största kris – hittills

Hur ser vägen framåt ut för SKR? Den frågan ställer sig Dagens Samhälles redaktionschef Örjan Björklund efter ordförandens plötsliga avgång.

Publicerad: 7 juni 2022, 08:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Redaktionschef Örjan Björklund. Foto: JOHANNA LUNDBERG


Ämnen i artikeln:

CoronakrisenKnape hoppar av – misstänkt för sexköpSKRAnders Knape

Nyheten briseradefredagseftermiddagen: Anders Knape avgår med omedelbar verkan från uppdraget som Sveriges Kommuner och Regioners ordförande efter misstankar om köp av sexuell tjänst. Knape hävdar själv att han är oskyldig och man ska vara klar över att det än så länge handlar om just misstankar. För SKR måste polisutredningen av ordföranden och hans plötsliga avgång nog betraktas som organisationens hittills största kris. 

SKR har redan en tuff tid bakom sig, i alla fall i så måtto att man fått ordentlig kritik från coronakommissionen och i viss mån även från Statskontoret. Som DS rapporterade på webben i förra veckan anser Statskontoret inte att regeringen eller ansvarig myndighet ska samråda nya riktade statsbidrag med SKR innan de införs. Det vore ”olämpligt”, anser myndigheten, eftersom SKR är en medlems- och arbetsgivarorganisation vars företrädare inte är demokratiskt utsedda av medborgarna.

SKR har nyligen också blivit hårt ifrågasatt på DN Debatt, av professor Bo Rothstein och docent Louise Bringselius, som beskriver organisationen som ”en dold maktstruktur” och ”en anomali både i vår demokrati och i vår offentliga förvaltning”. Även detta har vi på Dagens Samhälle rapporterat om på vår webb. Precis som flera kritiker tidigare riktar de två debattörerna in sig på att SKR har stor makt och en roll som liknar en myndighets, dock utan att medborgarna har någon insyn i verksamheten. 

LÄS MER: SKR:s tillfälliga ordförande: ”Jag har fullt förtroende för Knape”

Så vad händer nu? Hur påverkas SKR av att dess ordförande kliver av efter misstanke om brott? Hur reagerar organisationen på den växande kritiken? Hur ställer sig politiker i kommuner och regioner till det som skett? Hur ser vägen framåt ut för SKR? 

Det är frågor som vi på DS kommer att söka svar på. 

Jag antar att du redan vet att det är på vår webbplats dagenssamhalle.se som du bäst följer vår nyhetsrapportering om dessa och andra frågor. Har du inte redan en inloggning dit är det bäst att skaffa en nu – och det är enkelt: Det är klart på några minuter. 

Av Dagens Samhälles papperstidning återstår nu bara ytterligare två nummer innan den tar ett sex veckor långt utgivningsuppehåll. Men våra viktiga nyheter hittar du hela sommaren på vår sajt.   

LÄS MER: Knapes avgång en chock för kommunalrådet. 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Örjan Björklund

orjan.bjorklund@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev