Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Kanske en kliva ur sängen-bonus?

Bemanningen i välfärden är i välkänd kris. Kommuner och landsting har helt enkelt svårt att hitta folk. I socialtjänsten är rekryteringsläget ”akut”, det beskrev Visions ordförande i en debattartikel här på Dagens Samhälle helt nyligen. I Stockholm träter oppositionen och Alliansen om vems fel det är att vården hotas av personalbrist. När Sveriges Skolledarförbund ska beskriva situationen i skolan låter det så här:

Publicerad: 12 oktober 2016, 10:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


”Kompetensbristen i förskola och skola är ett faktum och situationen är värre än någonsin. Omsättningstakten bland skolledare och lärare ökar kraftigt i landet.”

Enligt Cancerfonden råder det ”alarmerande brist på bröstradiologer och röntgensjuksköterskor”. I Sundsvall är personalbristen på barnkliniken så illa att Vårdförbundet har lämnat in en anmälan enligt arbetsmiljölagen. I Göteborg har såväl barnsjukvården som förlossningsvården blivit föremål för anmälningar till Arbetsmiljöverket på grund av bemanningssituationen. I Kristianstad går vuxenpsykiatrin på knäna – personal uppmanas jobba ensamma på psykakuten. I Helsingborg har massuppsägningar plågat barnsjukvården i månader. Och i Malmö ser man av allt att döma fram emot ett nytt rekordår vad gäller uppsägningar av anställda i staden. Värst är det till exempel bland grundskollärare och socialsekreterare.

Lägesbilden är med andra ord mörk på många håll. Kompetensförsörjningen utgör ett enormt problem ute i välfärden just nu. Det är man medveten om också på regeringsnivå, men åtgärderna handlar ofta om att initiera dialog, finnas där som stöd för att få olika aktörer att samverka etcetera. På ett mer konkret plan skjuter man till välfärdsmiljarder i budgeten, i förhoppningen att välfärden därmed ska rustas med ”fler händer”. Välfärdsmiljarderna lär dock inte kunna täppa till alla hål som nu uppstår. Och huggsexan om 10-miljarderskakan är, som tidigare påpekats, rätt vildsint.

Borgerligheten närmar sig bristproblematiken från ett annat håll och väljer bonusen som lösning.

– Vi föreslår en examensbonus till sjuksköterskor för att fler ska vilja bli sjuksköterskor, sade Anna Kinberg Batra i riksdagens partiledardebatt nu på förmiddagen. På skolfronten väljer M samma medicin, även här är förslaget en examensbonus för färdigutbildade lärare. Tre års utbildning ska ge 50 000 kronor och varje ytterligare termin 10 000 kronor til,l enligt förslaget som Moderata studenter sågar.

Även Kristdemokraterna är inne på bonuslösningar och föreslår en examensbonus för alla som tar ut en akademisk examen senast det år de fyller 25 år. Syftet är förstås att skynda på genomströmningen i akademin – svenska studenter är sena med att avsluta sina studier jämfört med OECD-snittet.

Det är något med de här belöningsidéerna som tar emot. Ska man alltså få pengar för att slutföra de studier man själv valt och ansökt om att komma in på? Ska inte examensambitionen finnas där ändå? Varför inte en liten belöning till alla som kliver upp på morgonen när vi ändå är igång? Kanske en sjukskriv dig inte-peng? Vad kommer härnäst, folkhälsosatsningen ”ät upp dina grönsaker-bonus”? Och vad gör vi när sjuksköterskan tar sin bonus och drar till Norge med sin examen?

Å andra sidan... Det är akut – överallt. För barnmorskorna i Helsingborg och på barnkliniken i Sundsvall är verkligen varje potentiellt par händer en nåd att stilla bedja om. Kommer ni ihåg när det pratades om den ”ofantliga sektorn”. Där har vi ett begrepp som just nu ter sig hopplöst utdaterat, åtminstone om vi talar personalförsörjning.

Sanna Rayman, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev