Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Karin Lundahl: Kan MP ha något att lära av M?

Moderaterna bytte från otydlig dam till retoriskt ess i kostym. Politiken i stort densamma. Men vips gick det uppåt i opinionen. Det är match igen, konstaterar partisekreteraren nöjt efter att SCB:s partisympatimätning – som slår fast en rejäl ökning för M - presenterats.

Publicerad: 5 december 2017, 15:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Trots att statsvetarna ansåg det vanskligt att byta ut partiledaren bara ett år före valet. Att vinna väljarnas förtroende på så kort tid är ett ”ett styvt jobb”, konstaterade exempelvis statsvetarprofessor Henrik Ekengren Oscarsson i GP.

Liberalerna får den sämsta siffran på 18 år i SCB:s mätning – och här fungerar inte partiledarbyte som någon quick fix. Jan Björklund sitter säkert efter landsdagarna och Birgitta Ohlsson, ja, vad gör hon nu för tiden?

Det parti som härnäst drömmer om en förvandling à la Kristersson är troligtvis Miljöpartiet som tillsammans med Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren i mätningen. Och detta trots att maskrosen satt sig rejält på tvären i regeringen och lyckats få igenom en av sina hjärtefrågor: utökad rätt för ensamkommande unga att stanna i landet.

Språkröret Gustav Fridolin, som dras med låga popularitetssiffror, fick glänsa på en presskonferens i alla fall. Men lyckas han parera det interna missnöjet? Borde han gått redan när Åsa Romson gick? Och vad hade MP varit i dag då? Dessa frågor lär lyftas i debatten framöver.

”Han tappade väldigt mycket när han offrade Åsa Romson för att sitta kvar själv”, sade en MP-källa till Expressen som i oktober berättade om den växande interna kritiken mot Fridolin.

Makten får vårt gröna parti att blekna, larmade två miljöpartistiska kommunalråd i Dagens Samhälle nyligen. Fler gräsrötter kan komma att ställa frågan vad Fridolin värdesätter mest - grön framgång eller maktens korridorer? Om Miljöpartiet har något nytt politiskt ess att släppa fram borde det vara så dags.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Karin Lundahl

Webbredaktör

kl@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev