Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Kan en svensk invandrare rösta på SD?

Runt om i världen väntar vi utlandssvenskar just nu otåligt på att få veta hur vi röstat, och framförallt om och hur våra röster påverkar utgången av det svenska riksdagsvalet.

Publicerad: 12 september 2018, 08:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Valutgången 2018

Själv röstade jag på konsulatet i San Francisco, där var det kö fram till valbåset. ”Vi har aldrig tidigare i något val haft så många röstare”, sade damen som jobbar där. Många väljer dock att poströsta, även om förtroendet för Postnord är ganska lågt bland oss utlandssvenskar.

På Facebook har de politiska diskussionerna i olika utlandsgrupper stundtals varit het. Många har tagit till sig den mörka bilden av Sverige, och undrar lite dramatisk vad som händer i ”kära gamla Svedala” där ”kvinnor inte längre kan gå på gatan” och där gamla mammas hemtjänstpersonal inte pratar svenska.

Andra pekar på att Sverige fortfarande är ett av världens rikaste länder, med sjukvård och skola för alla. Dessutom jämlikt, och ekonomin den går ju bra.

Sedan fortsatte det:

”Ni förstår inte. Medierna hittar bara det där om att det går bra i Sverige, så att ni inte ska rösta på Sverigedemokraterna.”

”SD, men vi är ju invandrare själva. Hur kan du rösta på SD?”

”Jo, men vi som bor här är ju inget problem, och bidrag får vi minsann inte.”

”Men ändå, SD? Nej fy, jag kommer att rösta för första gången på 20 år, för mina släktingars skull. På något av de etablerade partierna. SD när du själv är invandrare, det måste vara höjden av ironi.”

”Lev med din Sverigebild du, så lever jag med min”.

Så har diskussionerna gått.

Lite extra livat blev det när det spreds sig att SD vill avskaffa dubbla medborgskap: ”Men vi är ju svenskar.”

Många utlandssvenskar uppskattade att få brev från Centerpartiets Annie Lööf. Några har visst även fått brev från Moderaterna, har jag hört.

Sammanlagt bor mer än en halv miljon svenskar utomlands, och drygt 150 000 röstkort har skickats ut inför årets val. Valdeltagandet brukar dock vara lågt.

I riksdagsvalet 2014 röstade 32 procent av utlandssvenskarna. Procentuellt var det fler utlandssvenskar som röstade på Moderaterna jämfört med väljarna i Sverige, och även Miljöpartiet hade ett starkt stöd.

Den här gången har det på sina håll funnits en oro över om Kristersson kanske ändå kommer att släppa in Sverigedemokraterna. Och frågan kvarstår: kan en svensk invandrare rösta på SD? Svaret har vi snart.

Margaretha Levander, distansarbetande debattredaktör i Palo Alto, Kalifornien

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Valutgången 2018

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev