Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Jobbigt för S, men jobbigare för C

Det är inte så rackarns längesen som det väcktes misstroende senast. I juli 2017 förenades Allianspartierna och Sverigedemokraterna i ett misstroende mot tre socialdemokratiska ministrar: Inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Publicerad: 5 december 2019, 14:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Arbetsförmedlingen reformeras

Då, 2017, avgick två ministrar, men Hultqvist slank igenom fällan när Stefan Löfven hanterade Ygemans och Johanssons avgång med en regeringsombildning.

Givet att S inte brukar agera drama queens och storma ut, utan snarare pragmatiska maktinnehavare är det kanske en sådan lösning snarare än en avgång vi har att vänta oss efter beskedet nu på eftermiddagen om att M och KD samt SD ställer sig bakom Vänsterpartiets misstroendeförklaring. Samtidigt är situationen en annan nu än vid förra misstroendet, då fanns det en skandal och allvarlig kritik i botten. Den här gången är den nödvändiga avgången i någon bemärkelse orättvis, vilket gör den till ett mer svårsmält prestigeavbräck för Löfven.

Tråkigt för Eva Nordmark, förstås. Men den verkliga smockan landar ändå på Centerpartiets haka. Socialdemokraterna lider förvisso av att få en minister petad, men de har då rakt inget emot att steka reformen av Arbetsförmedlingen. Den är Centerpartiets bebis och följaktligen är det också Centerpartiet som har varit ute mest och försvarat den brett och högljutt kritiserade reformen.

I takt med att kritiken har ökat i volymstyrka har också Centerns Martin Ådahl låtit allt mindre kavat i intervjuerna. I det här läget kommer C inte kunna göra mycket annat än att svälja förtreten.

En av de punkter som presenterades som liberal förhandlingsframgång i Januariavtalet är nu på väg att utraderas. Det är en prestigeförlust som svider, men än mer svider förmodligen att det är de forna allianskamraterna som tillfogar skadan.

För någonstans har nog Centerpartiet hela tiden tänkt att man kan knapra lite på kakan, men ändå ha den kvar. Att det ska gå att sy ihop en ny Allians så småningom. Såväl dagens besked som gårdagens omsusade möte mellan Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson innebär troligen att polletter trillar ner. Kanske är armkroken med S+MP mer permanent än man först tänkte sig? Det kommer tveklöst att bli en, som det heter, liberal utmaning.

Och Liberalerna? Jo, de har nog lite ont i magen de också.

Sanna Rayman, debattchef DS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev