Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Inte heller är nyanlända norskor

Min förra bloggpost på denna blogg skrevs häromdagen, i samband med att vi markerade 14-årsminnet av mordet på Fadime Şahindal. Det är varken första eller sista gången jag skriver om dessa frågor, många texter har det hunnit bli genom åren, i många olika forum – därtill ett hedersamt år som ambassadör i riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadimes viktiga tjänst.

Publicerad: 23 januari 2016, 11:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I den text jag skrev häromdagen noterade jag såväl ljuspunkter som mörkare sådana. Mörka exempelvis i form av ögonblicksbilder från en SFI-lektion någonstans i Sverige i januari 2016. Men också ljusare, som i det faktum att vi idag rapporterar om och uppmärksammar kommuners hantering av bortgifta minderåriga som ett problem.

Tvångsgifte är som bekant ett av många orosmoment för den som växer upp i ett hedersstyrt sammanhang, sammanhang som för 15-20 år sedan snarare noterades som en exotisk avvikelse i medier, helt utan vidare tankar på huruvida samhället behövde blanda sig i eller inte. I den bemärkelsen har vi rört oss framåt. Ett talande exempel är hur Leila K:s öde beskrevs vid tiden för hennes genombrott, något jag skrev om för några år sedan.

Frågan om barnäktenskapen har under veckan uppmärksammats också här på DS debattsajt, bland annat av Gulan Avci (L), men också av en jurist som bistått med kunskaper kring rådande rättsläge, vilket är värdefullt – inte minst om man har för avsikt att förändra något.

Även i DS pappersupplaga har kommunernas knepiga belägenhet rörande barnäktenskapen noterats, som en form av ”bottennotering” i senaste numrets ”trendometer”. Den som har engagerat sig i frågor kring heder och barnäktenskap känner sannolikt igen bilden omedelbart. Den är hämtad från en uppmärksammad och hyllad norsk kampanj mot barnäktenskap som blev mycket omskriven häromåret – ja det blev rentav en tråd på Flashback om det hela. Inte så lång som andra trådar, men alla kan ju inte engageras av allt, antar jag.

Jag skrev själv om kampanjen då, på min dåvarande arbetsplats Svenska Dagbladet och jag tycker, då som nu, att greppet i kampanjen är smart. Att sätta barnäktenskapet i ett sammanhang där flickan som ska giftas bort är norska Thea gör att man hajar till:

”Det blir en ögonöppnare som tvingar den som läser bortom relativistiska reflexer. När möjligheten att  bortförklara dessa övergrepp med att ”det är okej i hennes kultur” försvinner, så blir det uppenbart för alla och envar att Theas situation är gräslig och oacceptabel. Steget till att inse att det faktiskt är lika oacceptabelt och gräsligt oavsett kulturellt sammanhang är därifrån inte långt. För vem tror att Theas oro inför en bröllopsnatt med en 25 år äldre man skulle vara olik en jemenitisk flickas oro inför samma sak?”

Men minnet är uppenbarligen kort. För just nu pågår ett märkligt hetsande mot Dagens Samhälle på internets nejder. Det faktum att tidningen har använt en bild från denna kampanj, kombinerad med texten ”Allt fler barnäktenskap upptäcks bland nyanlända” skapar nu helig vrede bland folk som alltså tror att syftet med bildvalet är att DS i den politiska korrekthetens namn vill inbilla läsarna att tvångsgifte är en utbredd nordisk praktik. Vi uppmärksammas härvidlag på att bilden är ”missvisande”.

Tack. Vi vet. Det är själva poängen med den. Och på förekommen anledning vill vi även försäkra läsarna om att det faktum att vi skriver ”nyanlända” i direkt anslutning till denna bild alltså inte betyder att vi tror att ”nyanlända” i allmänhet ser ut som kampanjens Thea – om någon nu skulle tveka därom. Redaktionen må ligga på Söder i Stockholm, men våra tentakler sträcker sig – av förklarliga skäl – en bra bit ut i den verklighet som råder i Sveriges kommuner och landsting...

Sanna Rayman, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev