onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Christina Kennedy: Ingen ände på frågorna som måste upp i kommunledningen

Vad ska då en kommunledning faktiskt fokusera på, förutom kärnuppgifter som exempelvis ekonomi? Nedan följer ett antal förslag.

Publicerad: 30 november 2022, 15:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vad ska kommunledningen tänka på varje vaken timme? Den frågan ställer sig Christina Kennedy, chefredaktör Dagens Samhälle.

Foto: Dagens Samhälle


Ämnen i artikeln:

ChefskapLedareFörtroendevalda

Kvinnan jag träffade första veckan på jobbet var obeveklig. Man kunde se att hon brann för sin fråga, orden forsade fram med emfas och blicken ovanför den mörkblå ponchon var orubblig: 

– Det måste genomsyra hela organisationen, ända från toppen. Bara kommunledningen kan driva en sådan här viktig fråga!

Föga anade jag hur ofta jag skulle få höra den sortens tvärsäkra uttalanden. På de dryga två år som gått sedan jag fick chansen till uppdraget som chefredaktör på Dagens Samhälle har listan över frågor som måste upp i kommunledningarna blivit längre och längre. Eller så har den varit lång som en stång hela tiden, jag var bara för mycket nybörjare för att förstå det.

Debattörer kräver det på opinionssidorna – bland annat i Dagens Samhälle – och experter ger råd om hur genomgripande förändring kan åstadkommas när den insatta ledningen verkligen sätter all kraft bakom sitt noggrant utvalda prioprojekt. Framgångskommuner berättar om strategier och satsningar som lett till framflyttade positioner och bättre leverans på medborgarnas högt ställda krav.

Vad ska då en kommunledning faktiskt fokusera på, förutom kärnuppgifter som exempelvis ekonomi? Verkligen ”äga”? Alltså inte bara se till att det blir gjort någonstans i organisationen utan sannerligen – på riktigt, alla dagar i veckan – rå om. Tänka på varje vaken timme. Ansvara för med hela sin kraft. 

Ja, det beror förstås på vem man frågar. De senaste åren har jag i diskussion med läsare, beslutsfattare, forskare, sakkunniga, myndighetspersoner och enstaka invånare bland annat fått förslagen nedan. Det finns säkert fler (mejla mig!).

Agenda 2030

Tillitsbaserad styrning

Strategisk upphandling

Nära vård.

Digitalisering

Elcyklars parkering

Organiserad brottslighet

Kompetensförsörjning

Säkerhetsfrågor

Mäns våld mot kvinnor

Integritetsfrågor

Integration

Arbetstillfällen

Krisberedskap

Brottsförebyggande arbete

Dricksvattenskydd

Bostadsbyggande

Förtroendet för socialtjänsten

Korruptionsbekämpning

Innan jag själv fick närkontakt med kommunerna kunde jag också hemfalla åt tanken att det var konstigt att det verkade så svårt att driva stora förändringsprojekt. Hur kunde kommunerna inte förstå hur viktigt det var med sjukvårdens stora omställning, till exempel? Jag minns med tvärrodnad kind att jag tänkte så i mitt tidigare jobb, som chefredaktör på Dagens Medicin. Sanningen var förstås att kommunledningarna visst förstod. De hade bara fullt upp.

Jag minns tyvärr inte vilken ponchokvinnans hjärtefråga för kommunledningen var. Men den var väldigt, väldigt viktig.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Christina Kennedy

Chefredaktör och ansvarig utgivare

ck@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev