Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Karin Lundahl: Illa när hot tystar politiker

”Jag sover dåligt, med ett öga öppet”. Så säger Pierre Esbjörnsson (S) kommunstyrelsens ordförande i Skurup i en intervju i DS nyligen. Artikeln handlar om att allt fler kommuner skärper säkerheten efter en våg av hot mot förtroendevalda.

Publicerad: 13 december 2016, 16:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


”Det är naivt att tro att det i dagens samhälle kan vara öppet och fritt fram” kommenterar säkerhetschefen i Danderyd.

Esbjörnsson är en av de värst drabbade och berättar om sin utsatthet och rädsla. Det som gör att han har svårt att sova är det brandattentat som drabbade honom mitt i natten i september. Bilen och garaget eldhärjades och nazistsymboler sprejades på väggen. Branden var nära att sprida sig till huset där han och barnen låg och sov.

På tisdagen meddelade Esbjörnsson att han lämnar politiken efter hoten. Barnens reaktion var avgörande, sa han vid presskonferensen. Sorgligt och ett hot mot demokratin, uttryckte demokratiminister Alice Bah Kuhnke efter beskedet.

Går vi mot en utveckling där det är direkt farligt att vara politiker? Fakta tyder på det. Enligt Brå är var fjärde politiker utsatt för hot och våld – bland ledande politiker är andelen högre, 62 procent, uppger att de hotats. Värst är det för de som är aktiva på sociala medier (kanske inte så konstigt med tanke på samtalstonen där?).

I flyktingkrisens spår har det högerextrema våldsbejakande hotet växt, berättade DN i våras. Och just vitmaktrörelsen rapporteras i samma artikel vara den stora oron ute i kommunerna.

På tisdag lämnar Samordnaren mot våldsbejakande extremism, som bland annat handlar om vit makt-miljön, sitt betänkande till regeringen. Förhoppningsvis innehåller det konkreta svar på hur det förebyggande arbetet ska se ut. Demokratin förtjänar bättre än så här.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Karin Lundahl

Webbredaktör

kl@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News