lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Christina Kennedy: Hur planerar man för antivaxx-demonstrationer?

Missnöje som uttrycks så hårt att det blir obehagligt för andra tycks i dessa tider vara en oundviklig del av vardagen.

Publicerad: 29 september 2021, 09:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Skolor, vårdcentraler och kommunhus måste designas för att vara både trygga arbetsplatser och välkomnande för elever, patienter och invånare. Foto: Dagens Samhälle


Ämnen i artikeln:

Vaccineringen mot covid-19Christina KennedyVaccinationerHot

Är detta veckan när svenskarna går tillbaka till jobbet? Nej. Väldigt många har inte alls kunnat arbeta hemifrån ett enda dugg, trots pandemin. Man bygger inte nya stadsdelar på distans, man matar inte de äldre på boendet hemifrån, man kör inte färdtjänst eller möter patienter på akuten utan att vara på plats.  

Men medan kontorsarbetarna suttit i videomöten vid köksbordet har många små och stora organisationer tänkt om. Behövs verkligen de stora ytorna, det egna skrivbordet, de traditionellt utformade mötesrummen? Med antilopfart kastar sig nu allt fler mot aktivitetsbaserade kontor, hybridmöten och möjlighet att slippa pendling några dagar i veckan.

Hur allt detta påverkar chefer, strateger och utvecklare i kommuner och regioner är för tidigt att säga. Men annorlunda lär det bli. Kollektivtrafikens mönster bör bli ett annat än förut, och kanske inte så lätt att planera för. Men fredagar är alltid fredagar. Då kommer nog turerna ändå att kunna vara lite färre både morgnar och eftermiddagar. Nya biljettalternativ har redan kommit på tal, när vi som är lite snålare börjar räkna efter om månadskortet verkligen behövs när man inte kliver på bussen lika ofta.

Kanske vill företag etablera sig på nya platser i kommunen. Vad sägs om schyssta lunchrestauranger i täta bostadsområden, i stället för nära stora arbetsplatser? 

Även för kommunerna själva är postpandemin en chans att tänka nytt. I Huddinge byggs ett nytt kommunhus för 900 miljoner kronor, tänkt att samla tjänstemän som tidigare suttit utspridda på ett stort antal adresser. Nu blir det ljust och fräscht för hela slanten och halverad yta per medarbetare, eftersom de flesta bara väntas vara där tre dagar i veckan. 

Men hur planerar man för antivaxx-demonstrationer? Skolor, vårdcentraler och kommunhus måste designas för att vara både trygga arbetsplatser och välkomnande för elever, patienter och invånare. Och samtidigt kunna hantera det som nu tycks bli en oundviklig del av vardagen: missnöje som uttrycks så hårt att det blir obehagligt för andra. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har varnat kommuner och regioner för att desinformation om vaccineringen nu tar sig uttryck i upptrappade kampanjer. 

I Västerås fick polisen nyligen gripa in när vaccinmotståndare försökte filma och fotografera personal på en vårdcentral i området Kopparlunden, tog sig in i entréhallen och började banka på dörrar. I Gävle har rektorer fått brev med aggressiv ton från vaccinmotståndare och Region Örebro läns kreativa lösning för att locka unga till vaccination med disco fick fimpas efter hård ton i angrepp på Facebook. Hoten anmäldes till både polisen och MSB.

Är detta en del av det nya normala på arbetsplatserna? Välkommen till jobbet.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Christina Kennedy

ck@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev