Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Christina Kennedy: Hur mycket simtid kan nästa generation förvänta sig?

Tre spaningar ur veckans nyhetsflöde:

Publicerad: 18 februari 2021, 08:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


1. Badhusen, kommunhusen, allmännyttan. De offentliga fastigheterna står i fokus för Dagens Samhälles rapportering denna vecka och det finns onekligen en hel del att rapportera om. De skrynkliga fingertopparna och den omisskännliga simhallslukten är kroppsminnen för många barn och vuxna som bor i Sverige. Det var där vi lärde oss simma, det var där vi såg kroppar av alla former, såna som inte syns i reklam och skönhetsmagasin. Nu har fukten och kloret gjort sitt för många badhus – över 300 av dem behöver renoveras eller ersättas de närmaste åren och notan landar på svindlande 40 miljarder kronor.

För folkhälsan och föreningslivet kan ett bra badhus betyda mycket. Frågan är hur mycket simtid nästa generation svenskar kan förvänta sig. Och till vilken kostnad.

2. För ganska exakt ett decennium sedan ritades kartan om för de allmännyttiga bostadsföretagen, i och med en ny lag som gjorde att de kommunala bostadsbolaget fick spela efter samma regler som privata konkurrenter. Avkastningskrav och affärsmässighet skulle prägla bolagen, medan ansvaret för att se till att det fanns någonstans att bo lades tydligt i kommunernas knä.

Vad har hänt på tio år? Hur kan en modern avvägning mellan å ena sidan hållbara boenden av viss standard och å andra sidan rimliga hyror se ut i dag? Den och många andra frågor tas upp på Dagens Samhälles digitala konferens Allmännyttan den 24 februari. Nyckelpersoner i branschen finns på plats för att diskutera bland annat kapade hyresrätter, effektiv bostadskö och huruvida politiker ska påverka hyresförhandlingarna. Hör gärna av dig om vilka frågor du önskar att Dagens Samhälle ska lufta. Eller lyfta.

3. Det senaste knappa året har bjudit på mer hemarbete än någonsin för de flesta beslutsfattare i kommun och region. Utöver kroppens protester mot pinnstolen i köket finns andra faror, vilket bland andra Försvarets radioanstalt påpekar. Säkerhetsriskerna har flyttat hem med oss, och hemma har vi inte guarden uppe på samma sätt som på jobbet. Möjligheten till intrång blir fler, och tillgång till informationen i hemmiljön kan också öppna dörrar rakt in i den organisation man jobbar på distans till. Men det finns sätt att hantera hoten. Sveriges nya nationella center för cybersäkerhet manar kommuner och regioner att vidta 10 steg för att minska riskerna. Och vi kan alla göra något. Varje länk från okänd avsändare som du inte klickar på är ett steg i rätt riktning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Christina Kennedy

Chefredaktör och ansvarig utgivare

ck@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev