Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Hur många böcker får man för en väktare?

Kommunernas nota för bevakning, trygghet och ordning växer ordentligt, med 50 procent sedan 2014 närmare bestämt, vilket Dagens Samhälles Hans Perkiö visar i sin granskning i veckans tidning. Drygt en miljard slantade kommunerna upp förra året för att hålla sina verksamheter och domäner trygga.

Publicerad: 2 november 2017, 09:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är förstås mot den bakgrunden man ska se utspelen om trygghetsavdrag från branschorganisationen Säkerhetsföretagen. Kakan jäser och det är bäst att vara alert om man ska få sig en bit.

Det finns egentligen ingenting att glädjas över i de här siffrorna. Möjligen kan man säga att det är positivt att kommuner (och även landsting) tar tag i de här frågorna och gör sitt för att skapa både trygga torg och säkrare arbetsplatser när staten sviker på ett kärnområde. Men att det alls behövs är svårt att se något positivt i. Och - som alltid - de resurser som nu hamnar i budgetposten för att bibehålla säkerhet och trygghet, kunde givetvis ha gått till något annat. Hur många bokinköp färre till bibblan blir det när man anställer en väktare?

Häromdagen efterlyste Trelleborgs Allehanda på ledarplats en kommunal kriskommission eftersom kommunen inte förmår hålla ordning på biblioteket. Här har man sedan i våras väktare på plats, men det räcker inte. Förstörelse och till och med misshandel förekommer. Skribenten Petter Birgersson skriver:

”Att medborgare skräms från att komma till biblioteket, att personalen inte känner sig trygg och att man måste försämra servicen för besökarna för att hålla ungdomarna borta är genuint illa. Att pengar i bibliotekets budget går till väktare, att toaletter stängs av och tillgång till Wifi dras in för att göra det offentliga rummet mindre lockande är inget annat än absurt.”

Ja, absurt. Men också verkligt.

Sanna Rayman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev