Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Emma Wange: Hur får man politiker och tjänstemän att leka snällt med varandra?

Politiker och tjänstemän måste kunna lita på att de tillsammans arbetar för samhällets bästa – även om de har olika metoder.

Publicerad: 7 maj 2021, 08:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Emma Wange: ”Det att viktigt politikerna lyssnar till professionens bedömningar och respekterar deras arbete”.


Ämnen i artikeln:

PolitikerTjänstemänEmma Wange

Samtalet är en förutsättning för demokratin: att vi pratar med varandra, vågar vända och vrida på argumenten och ständigt ifrågasätter de beslut som fattas. Men det kräver naturligtvis att politiker och tjänstemän är villiga att lyssna och agera när de inser att det finns brister.

Så är det inte alltid. Många gånger är det förståeligt. I synnerhet om den kritik som framförs saknar grund, är ideologiskt baserad eller grundar sig på ett missförstånd. Då tillhör det både politikers och tjänstemäns grundläggande uppdrag att förklara och reda ut. 

Men det finns fall då det är svårare att förstå motviljan att lyssna på andras argument.

I en debattartikel i DS efterfrågar fackförbundet TCO bättre kunskaper och kompetens hos våra politiker och tjänstemän. TCO anser att Sveriges nära 40 000 förtroendevalda politiker i kommuner och regioner behöver en bättre introduktion till sitt uppdrag så att de kan få en bättre förståelse för de begränsningar lagstiftningen innebär och var gränserna går mellan politik och förvaltning. Fackförbundet föreslår också att tjänstemännens kompetens stärks så att de har de kunskaper de behöver för att kunna ifrågasätta om beslut eller förslag vilar på laglig grund.

Som folkvald har man visserligen mycket att säga till om och har stora möjligheter att påverka, men även politiker verkar under lagarna. Det finns gränser för vad de får göra. 

Visst, det finns gånger politiker medvetet testar dessa gränser och låter en domstol avgöra vad som är lagligt eller inte. Men det finns också gånger när det är solklart att en åtgärd bryter mot en viss lag. Då måste man som politiker vara beredd att avstå från den. Det är dock inte alltid fallet, vilket TCO också tar upp i sin debattartikel. 

LÄS MER: Kurs i rumsrent beteende efter hårda ord mot tjänstemän. 

De flesta kommun- och regionpolitiker är fritidspolitiker. De har erfarenheter och kunskaper som bidrar till en bättre beslutsprocess. Men de har sällan lika goda sakkunskaper som professionen på de olika förvaltningarna har om det politikområde de ska administrera. Därför är det viktigt att politikerna lyssnar till professionens bedömningar och respekterar deras arbete. Precis som det är viktigt för tjänstemännen att på bästa sätt verkställa de beslut som politikerna fattar beslut om. 

Det här samspelet är inte enkelt. Ny forskning som DS skrivit om visar att allt fler kommunchefer slutar på grund av konflikter med den politiska ledningen. En förklaring är att den inneboende kulturskillnad som finns mellan politik och förvaltning har blivit tydligare: ”administrationen hävdar den byråkratiska ordningen mer än tidigare, medan politiken hävdar den politiska ordningen”.

Mer engagerade politiker och mer professionella och kunniga administratörer är i grunden en positiv utveckling. Men det ställer högre krav på lyhördhet och respekt för varandras kompetenser. I grund och botten handlar det om att det måste finnas ett förtroende för att både politiker och tjänstemän arbetar för samhällets bästa – även om man har olika metoder. Att man kan föra ett samtal där de goda argumenten – och inte prestige – är det som väger tyngst. 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Emma Wange

Debattredaktör

ew@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev