Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Hur avlasta primärvården?

Avlasta primärvården genom att ge en sorts förskrivningsrätt till apotekens farmaceuter, föreslog nyligen Anders Blanck och Jonas Vikman vd respektive samhällspolitisk chef LIF i en debattartikel här på Dagens Samhälle. Idén som lanserades var alltså en nyinrättad tredje kategori läkemedel - sådana som kan köpas av patienten själv, men först efter konsultation. Denna tredje kategori mediciner skulle enligt förslaget bli ett mellansteg: förvaringen av preparaten skulle i butiken ske bakom disk, men samtidigt ska inte produkterna vara formellt receptbelagda.

Publicerad: 12 januari 2016, 11:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Förslaget har väckt lite uppmärksamhet i branschmedier. Läkarförbundet nobbade häromdagen idén i Dagens Apotek, samtidigt som Sveriges Apoteksförening intog motsatt hållning och kallade förslaget ett ”bra komplement till egenvården”, vilket inte är så förvånande givet att föreningen själv driver liknande förslag

I en replik nyss publicerad här på DS reagerar barnläkaren Mats Reimer med viss skepsis på LIF:s förslag.

”Förskrivningsrätt för farmaceuter på apoteken tjänar snarare ekonomiska intressen än primärvårdens intresse av avlastning”, menar han och invänder att de läkemedel som nämns som potentiella delar av den tredje kategorin i själva verket är verkningslösa läkemedel som inte sällan förskrivs av läkare mer som handpåläggning.

Handpåläggning eller ekonomiska intressen – oaktat var man landar i just den här debatten så står det klart att primärvården är i behov av avlastning, omprioritering eller resurstillskott. I en färsk utredning som lämnas till regeringen i veckan uppmärksammas bland annat att ”Sverige har betydligt fler sjukhusläkare än grannländerna, och många landsting lägger alltför små resurser på primärvården”, enligt Ekots rapportering.

”Primärvården har för små resurser och för få läkare, medan det är gott om läkare på sjukhusen”, förklarar utredaren Göran Stiernstedt.

Det lär med andra ord finnas mån för mer debatt och fler idéer på området.

Sanna Rayman, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev