Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Högt spel från Batra kan fördela borgerlig hagelskur

”Nu återstår att se om @annieloof och @bjorklundjan dansar med i @KinbergBatra och Moderaternas fuldans med SD.”

Publicerad: 19 januari 2017, 10:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


twittrar LO efter Anna Kinberg Batras utspel nu på förmiddagen. Och ja, det återstår att se. I skrivande stund ser jag att Annie Lööf väntas hålla presskonferens om tjugo minuter. Min gissning är att hon inte vill dansa. Jan Björklund kan nog tänkas vara lite mer begiven på en svängom, men vi får se.

Att Anna Kinberg Batra i någon mån gör detta utspel under galgen sägs på många håll. Och det är klart. Moderaternas siffror är vikande, medan till exempel Centerpartiet marscherar framåt. Så ser det ut även i Dagens Samhälles för dagen uppdaterade Poll of Polls, där Centerpartiet återigen rycker fram, medan Moderaterna backar.

Många gånger genom åren – ja ända sedan Alliansen bildades – har vi kunnat höra socialdemokrater tala om den cementerade blockpolitikens skadlighet. Kanhända är det idag som vi kommer att få se avgörande sprickbildningar i Alliansblocket. För utspelet som M-ledaren gör är ju ett sätt att sätta press på sina tvehågsna kolleger i borgerligheten, ett sätt att tvinga Annie Lööf och Jan Björklund att visa korten.

Det är ett högt spel, men till och med om det i någon mening misslyckas kan Anna Kinberg Batra potentiellt komma stärkt ur det här. Om Centerpartiet och Liberalerna sviker henne och Alliansbygget nu kommer de hamna i skottgluggen för de många besvikna borgerliga väljare som hittills har riktat mycket av sin ilska mot Moderaterna – i egenskap av högerblockets ledare. Dagens drag från Batra kan innebära att det missnöjesregnet fördelas lite jämnare framöver.

Uppdatering:

Så där. Nu har Annie Lööf reagerat och på sin presskonferens sagt att hon förvisso vill byta ut Stefan Löfven, men hon har inte lust att göra det före valet och inte i samarbete med SD. Vilket betyder att Anna Kinberg Batra fick kalla handen. Men det betyder också att de alliansväljare som vill se lite mer borgerlig handlingskraft har fått en ny syndabock, vilket faktiskt kan stärka M-ledaren. Blockpolitiken är förvisso inte avslutad i och med det här. Men allianssamarbetet har fått sig en törn.

Sanna Rayman, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev