Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Hårdast julklapp vinner?

Akta er barn, annars gör jag ett julutspel! Nej, så säger jag inte till mina barn, men det kanske vore effektivt?

Publicerad: 19 december 2016, 11:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Julspel ägnar vi oss kanske inte åt längre, sånt är alltför evangeliskt för samtidssmaken. Men julutspel, där verkar det finnas jordmån. Och när nu såväl Socialdemokraternas som Moderaternas partiledare har levererat sina jultal kan man ju konstatera att jultal och tillhörande utspel i juletider - det är inga fryntliga grejer inte. Stefan Löfven hade slagit in en tiggerilicens i glansigt papper med röda snören, medan Anna Kinberg Batra helt enkelt julönskade sig att Dan Eliasson ska få sparken.

De maxar inte julmyset direkt. Men så har vi heller inte ett år bakom oss då regerings- respektive oppositionsledare har råd med mysiga utspel. Pressen att visa handlingskraft och koll på läget är oerhört stark på såväl Kinberg Batra som på Löfven.

En som har råd med mys är däremot Annie Lööf. Under den gångna helgen förärades hon stort porträtt i DN, komplett med hår i vind-bild och vältajmat med rekordsiffror för Centerpartiet i mätningarna. När vi idag uppdaterar Poll of Polls hjälper den senaste tidens uppgångar i Sifo och Ipsos till att putta upp Centerpartiet till 8,2 procent. Det är ett rejält kliv uppåt jämfört med valutgångens 6,1.

Det krävs inget snille för att begripa att Centerpartiet kommer att kaxa upp sig rejält i allianssamarbetet efter dessa framgångar. Redan nu har partisekreteraren Mikael Artursson utlovat generösare flyktingpolitik, ett utspel som han näppeligen har förankrat hos Kinberg Batra. Och i helgen såg jag ystra centerpartister sprida såväl siffror som Lööf-porträtt med formuleringar om att svenskarna helt uppenbart önskar sig ett nytt ledarskap. Den analysen ter sig emellertid något förhastad. Centerpartiets tillväxt ska nog primärt ses som en inomborgerlig kannibalism där besvikna liberaler förflyttar sig till det mest liberala alternativt när M ses strama till sig. I den meningen är C-tillväxten ett borgerligt problem som förr eller senare kommer behöva hanteras. Bygget ska helt enkelt hållas ihop. Om det nu ska hållas ihop.

Det här begriper förstås inrikesminister Anders Ygeman, som inte vilar på hanen. På Twitter skriver han med illa dold skadeglädje att:

”Moderaterna lovar ”flyktingpaus” och Centern generösare flyktingpolitik. Den borgerliga splittringen är total.”

Bland annat Luf är snabba på bollen och skickar genast en fråga i retur:

”Skulle du säga att S, MP (och V) är överens i flyktingfrågan?”

Och nej, det är klart. Det är de ju inte. S har i viss mån samma huvudvärk som Moderaterna. Men det är nog lättare att sitta still i båten om båten heter ”Rosenbad”, än om den heter ”Oppositionen”. Och där har Löfven en icke oväsentlig fördel.

Sanna Rayman, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News