Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Christina Kennedy: Har vinden vänt för vårdvalet i Stockholm?

Skulle du vilja spara en dryg miljon per månad på att dra in felaktigt utbetalade försörjningsstöd i din kommun? Och få fler socialsekreterare att orka jobba kvar?

Publicerad: 15 oktober 2020, 04:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Då kan ett strukturerat och enträget arbete mot välfärdsbrott vara något för dig! Det låter som en käck reklamfilm, men om man får tro exemplet Södertälje är det ett jobb värt att göra. Dagens Samhälles reporter Cecilia Granestrand skildrar denna vecka de initiativ som gett resultat där. Och Södertälje står inte ensamt.

Allt fler kommuner gör nu riktade ansträngningar för att skattemedel varken ska rinna ned i den organiserade brottslighetens fickor eller gå till andra som far med osanning för att roffa åt sig allmänna medel. I Sigtuna synas potentiella hyresgäster av kommunens lokaler hårdare i sömmarna. I andra kommuner tillsätts eller planeras nya tjänster som särskilt ska öka vaksamheten vad gäller välfärdsbrotten.

Ett sent uppvaknande, menar kanske kritiker. Men det kan aldrig vara för sent att säkra att skatteintäkterna används på ett riktigt sätt. Inte bara för pengarnas skull. Utan för att medborgarnas förtroende för samhället eroderas utan rimliga kontroller.

En annan omsvängning värd att notera är förra veckans besked om stora förändringar i vårdvalen från det politiska styret (M, C, L, KD och MP) i Region Stockholm. Om det än så länge inte syns någon tydlig u-sväng i frågan (med tanke på många års investerad prestige vore det kanske också osannolikt) så är förändringen av riktning ändå klart intressant.

Efter en lång period av utbyggnad av allt fler, allt spretigare, vårdvalsalternativ i ett sjukvårdssystem med Sverigerekord i offentliga och privata utförare på alla nivåer, är det nu annat ljud i skällan i huvudstaden. Vårdval kan komma att försvinna eller slås ihop och ”kostnadskontrollerande åtgärder” kan övervägas. Det är ingen hemlighet att vissa vårdval här har blivit dyra, drivit på orimligt många besök och dessutom fått verksamhetschefer att slita sitt hår över påverkan på bemanningen.

Och vårdvalen har motvind även på andra håll – en utveckling som nog hade fått större uppmärksamhet ett annat år än 2020. Bara några dagar efter att coronaviruset i februari klassades som en samhällsfarlig sjukdom blev det tvärstopp för ett föreslaget vårdval inom BUP i Skåne. Innan dess hade ett vårdval för öron-näsa-hals också fallit platt. Men det är inte svårt att förstå förhoppningarna från politiskt håll om att ett vårdval ska bota eller lindra dålig tillgänglighet.

Hur hård uppstramning det nya omtaget i Stockholm kommer att innebära får framtiden utvisa. Men ett trendbrott är det onekligen.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Christina Kennedy

Chefredaktör och ansvarig utgivare

ck@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev