Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Har du avsändarprivilegiet på hand?

Förr talade vi titt som tätt om ”problemformuleringsprivilegiet”. Den som satt med det trumfkortet uppstucket i rockärmen fick nöjet att ringa in VAD som egentligen var att betrakta som Problemet med stort P - och vad som kunde lämnas i marginalerna.

Publicerad: 4 april 2017, 07:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I dag undrar jag ofta om det inte finns andra, liknande privilegier. Nej, jag talar inte om de privilegier som företrädesvis män brukar uppmanas att ”kolla” när de yttrar sig om endera ämnet, utan om en annan sorts privilegium.

I sin senaste krönika skriver Peter Santesson om en granskning utförd av SVT, med siktet inställt på en Facebookgrupp. I korthet handlar det om en manlig undersköterska som har rattat en Facebookgrupp vars huvudsyfte är att att våndas över tillståndet i svensk vård. Alarmistiskt, menar SVT som fann anledning att granska och hänga ut den dittills anonyme gruppadminstratören eftersom han anses delta i förstörandet av det demokratiska samtalet genom att dela skrämmande artiklar.

Om man till äventyrs inte känner till storyn kan man med fördel läsa krönikan och även länkarna i den – här: Systemlojal journalistik granskar medborgarna.

I senaste numret av Dagens Samhälle har vi en Perspektivartikel signerad Anders Ekholm & Bengt Göran Emtinger, vice vd Institutet för Framtidsstudier respektive senior sjukvårdsanalytiker. Deras artikel handlar om läget i svensk vård nu och framåt – om ingenting görs. Det är en essäartad debattext, inte ett reportage eller en nyhetsartikel, vilket förstås gör att dramatiken uteblir.

Ekholm och Emtinger konstaterar att många oroar sig, att vårdbehovet växer, att systemen inte håller jämna steg och att det råder brist på såväl personal som vårdplatser. Man konstaterar också att vården befinner sig i lite av ett limbo rent organisatoriskt i så måtto att det inte  riktigt finns någon som är politiskt ansvarig för vårdfrågan, åtminstone inte på central systemnivå.

Givetvis skulle ingen komma på tanken att peka på Ekholm och Emtinger och anklaga dem för att försöka skrämmas. De talar ju om problemen på ett stramt sätt, inte genom att bombardera vanligt folk på Facebook med länkar om effekterna på marken av ovan nämnda brister. Dessutom är de ingen skum Facebookgrupp med tusentals följare. Sålunda anses det okej för dem att beskriva vårdkrisen på det sätt som de gör. De sitter så att säga med avsändarprivilegiet. (Dessutom föreslår de lösningar, vilket förstås är välkommet, men knappast ett krav för att få delta i ett offentligt samtal i bred mening.)

Avsändarprivilegiet är ett trumfkort och en status som gör att du har större utrymme än andra att yttra dig, spekulera, resonera och debattera utan att avfärdas eller misstänkliggöras. Huruvida du besitter detta privilegium kan mycket väl variera mellan olika ämnen och frågor - särskilt i dessa tider av representativitetsiver. Således har du som man större uppförsbacke om du skulle vilja yttra dig om kvinnofrågor etc. Och som ex-moderat med fel vänner i sociala medier anses din länksamling om vårdkrisen skum – även om den består av var för sig invändningsfria länkar. Knepigt? Jo, ganska. För den lägesbeskrivning som görs i ovan nämnda Perspektiv må utföras i stillsammare ordalag, men den skiljer sig inte nämnvärt från kontentan av en bekymrad undersköterskas länksamling. Och att problemen finns kan vi utan vidare konstatera – annars hade det inte funnits länkar att dela om saken.

Men inte ens problem som är konstaterade på längden och tvären av såväl medier som experter och vårdanalytiker är det problemfritt att älta hur som helst i sociala medier. Problemen må vara formulerade av någon, men för att berätta om dem på ”rätt” sätt bör man ha ett avsändarprivilegium på hand. Det hade uppenbarligen inte nämnda undersköterska i SVT:s ögon. Annars hade de inte valt publicering. Det finns en intersektionell maktanalys här som väntar på att bli gjord.

Sanna Rayman, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev