lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Christina Kennedy: ”Här är journalistiken som ni gillat mest i år”

Publicerad: 17 december 2021, 10:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Chefredaktör Christina Kennedy går igenom årets mest populära publiceringar.

Foto: Dagens Samhälle


Ämnen i artikeln:

InnovationMedierChristina Kennedy

När en relation börjar är det viktigt att lära känna varandra. För ledare och nyckelpersoner är scenariot att stå inför en ny grupp och fånga intresset för första gången både spännande och lite nervöst. Kanske är händerna runt pappret med stödord lite svettiga, kanske säger den inre rösten ”prata långsammare”. Landar nu den noggrant framtagna presentationen (personlig-men-inte-privat) på rätt sätt? Risken är ofta att man fokuserar så mycket på sig själv och vad man ska säga att man glömmer att lyssna.

För ännu större grupper, dem man är till för – må det vara kommuninvånare eller tidningsläsare – är det precis lika spännande. Det senaste dryga året har jag som ny chefredaktör på Dagens Samhälle försökt lyssna till er, våra läsare. Tillsammans med mina kollegor på redaktionen ägnades förra hösten åt att djupintervjua beslutsfattare, både politiker och tjänstepersoner, för att bättre förstå hur er vardag såg ut. Vilka svårlösta problem höll er vakna om nätterna? Vilka områden är svårast att få grepp om? Ni som var vänliga nog att svara på våra frågor gav oss en viktig bas att stå på i vårt redaktionella utvecklingsarbete. 

It’s the economy, stupid. Det var glasklart att frågor om ekonomi, budget, skatter, utjämning och effektiviseringar står högst på er agenda, och lyckligtvis är detta något som Dagens Samhälle redan har en stolt tradition av att leverera. Det vi lärde oss att vi behöver jobba mer med var bland annat digitalisering och styrning. Och så vill ni fortsätta jämföra er med och lära av andra kommuner och regioner, det var också tydligt. 

Under 2021 har vi haft som ambition att leva upp till dessa förväntningar. Så här i slutet av året ställer man sig naturligtvis frågan: Hur har det gått?

Av vad vi kan se – bra! Vi har klart fler prenumeranter nu än när året började. Vår nya sajt hjälper oss också att få svar om vilka texter som engagerar mest. 

Allra störst gensvar i år har Cecilia Granestrands intervju med organisationsforskaren och professorn Mats Alvesson fått. ”Sluta med all onödig skit”, var hans budskap till dem som leder i offentlig sektor. Värdegrunder, visioner och tillitsbaserad styrning fick sig alla en omgång.

Vår rankning av hur kommunerna lyckats med sitt Agenda 2030-arbete ligger näst på läsartoppen, en klassisk granskning med listor att nörda ner sig i för dem som tycker om att jämföra sig med andra. Att kommunchefernas löner ökat dramatiskt de senaste fem åren har också lockat nya prenumeranter till DS, liksom artiklar om säkra molntjänster, hur många i äldreomsorgen som jobbar heltid och forskaren Louise Bringselius råd om hur tillitsbaserad styrning kan införas i praktiken

Men den som på riktigt sätter betyget på om vi lyckas är förstås ni läsare. Låt oss gärna få veta vad just du uppskattat av vår journalistik i år, och vad du vill ha mer eller mindre av nästa år.

Från oss alla på redaktionen, till er alla som läser, en riktigt god jul!  

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Christina Kennedy

Chefredaktör och ansvarig utgivare

ck@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev