onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Christina Kennedy: Gör samverkan sexigt igen

För det finns en lösning som verkar fungera, åtminstone bättre än mycket annat. Den stavas samverkan. Mellan myndigheter, skola, bostadsbolag, kommunen och medborgarna, helst mellan alla.

Publicerad: 1 september 2020, 12:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


De kriminella gängens sätt att positionera sig, sprida oro och osäkerhet i utvalda bostadsområden är farligt, inte bara på grund av hoten om fysiskt våld. Utan också på grund av våldet på samhällskroppen, på den gemensamma och nödvändiga tilliten som måste finnas för att vi ska kunna leva tillsammans. Dödligt våld, hot, kidnappningar och vägspärrar skapar, en efter en, sprickor i förtroendefundamentet.

För vissa av oss är sprickorna mer som en stressfraktur, något litet därinne som gått sönder men som med vila läker av sig självt. Man vilar genom att slippa se. Man har en vardag som är förskonad. Det kanske blir knivskarpt vid något enstaka tillfälle, som när en kille blir skjuten till döds på min gata. Men han var inte ”härifrån”. Han var ”tidigare kriminell”. Sådant händer egentligen inte här.

För andra har sprickorna funnits länge och blir bara djupare. Rädslan är där jämt. När man går över ett förortstorg. När man väger för- och nackdelar med att ringa polisen. När man sätter ett lågt betyg på barnet vars förälder är oberäknelig eller ställer upp i tidningen och säger att nu är det nog. Det är ju lättare att vara tyst. Säkrare. Och helt plötsligt är väldigt många tysta.

Vad fyller då ut sprickorna? Vad botar tystnaden? Många kloka röster har poängterat att det inte finns någon enskild lösning på problemet. Jag håller med. Fast ändå inte.

Men samverkan vinner man inga val på. Det låter precis som det är, långsamt och krävande. En enträgen, gemensamt prioriterad strävan mot att täta alla hålen i underbyggnaden.

Journalisten Johanna Bäckström Lerneby, en vän sedan vi arbetade tillsammans på Göteborgs-Posten i början av 2000-talet, beskriver i sin uppmärksammade bok ”Familjen” vad samhällelig samverkan kan innebära för kriminella grupperingar. Att den tjusiga sportbilen beslagtas av Kronofogden, felaktiga bidrag dras in, hyresnämnden börjar nosa, personer lagförs för brott och barn som far illa omhändertas. Då återupprättas förtroendet för samhället. Då skapas i stället sprickor i de kriminellas fundament. Då rystas deras vardag.

Det tar tid och kräver enorm ansträngning från många håll, men i brist på andra lösningar måste samverkan få bättre rykte. Liksom långsiktighet. När Ulf Merlander, polischef i nordöstra Göteborg, intervjuas i boken är det nämligen inte fler poliser han önskar sig mest. Det är – bland annat – långsiktiga politiska överenskommelser, som håller oberoende av vem som vann senaste valet.

Det är dags att göra långsiktig samverkan sexigt igen.

Jag skriver detta på min första dag som ny chefredaktör på Dagens Samhälle. Jag hoppas att ni vill hjälpa mig och resten av redaktionen att berätta vilka frågor som mest upptar er tid, vad ni vill förstå och lära mer om och vad som behöver granskas. Jag ser fram emot era tips och inspel!

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Christina Kennedy

Chefredaktör och ansvarig utgivare

ck@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev