Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Frågan om trygghetsavdrag blev just dimmigare

Idag skriver Säkerhetsföretagens vice vd Li Jansson i en debattartikel här på Dagens Samhälle om föråldrade regelverk för ordningsvakter, som behöver förnyas. Det är ett av många tecken på att branschen går framåt. Rekryteringen breddas och arbetsområdena blir fler och kanske också mer komplexa. Marknaden för säkerhetstjänster expanderar så det knakar.

Publicerad: 21 februari 2019, 10:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


"Marknaden växer fortfarande och vi tror att den kommer att fortsätta göra det", sade Joakim Söderström vd för branschorganisationen Säkerhetsbranschen till DI helt nyligen.

Ja, det finns flera skäl att tro det. Under en längre tid har tanken om ”trygghets-RUT” växt fram. Att så sker har förstås med ökande otrygghet i samhället att göra. Huruvida den otryggheten beror på mer brott eller mer obefogad rädsla råder det delade meningar om, men oaktat hur man ställer sig i den frågan kan det konstateras att fler och fler kommuner anställer ordningsvakter och säkerhetsbranschen går i största allmänhet, tja, bra.

Frågan om trygghets-RUT har förfäktats länge av bland annat Säkerhetsföretagen. Li Jansson skrev om det här på DS redan 2017 och har sedan återkommit i ärendet lite nu och då. Senast Säkerhetsföretagen skrev om trygghets-RUT här i Dagens Samhälle var 17 januari i år, då i form av ett välkomnande, eftersom reformen då fanns inskriven i Januariavtalet mellan C, L, S och MP. Li Jansson och Transportföretagens Mattias Dahl skrev då följande:

Vad är då trygghetstjänster i hemmet? För oss handlar det bland annat om installation av hemlarm, larmcentralernas hantering av inkommande larm och utryckningarna av väktare. Det kan även handla om dörrar, kameror samt hur fastighetens skalskydd ser ut. Att installera ett bra hemlarm innebär också att brandskyddet stärks genom att brandlarmen är verifierade av en larmcentral. I korthet handlar det om en rad åtgärder som ökar tryggheten för var och en av oss i samhället. Överenskommelsen mellan S, Mp, C och L innehåller förslag om att införa avdrag för trygghetstjänster. Vi ställer oss bakom förslaget eftersom vi är övertygade om att det kommer att bidra till ökad trygghet i samhället…

Den artikeln deladesTwitter av Li Jansson och retweetades av Centerpartiets Annie Lööf, så det ligger nära till hands att tro att Centerpartiet och Säkerhetsföretagen åtminstone hittills har haft en hyfsad samsyn kring vad ett trygghetsavdrag är.

Den samsynen fick sig emellertid en törn igår eftermiddag. För igår intervjuades Centerpartiets Martin Ådahl i Studio Ett i P1 och det trygghets-RUT som han där beskrev var någonting radikalt annorlunda än vad som hittills framgått i debatten. För det första försäkrar Ådahl återkommande att Centerpartiet inte vill att tjänsterna i fråga ska utföras av vaktbolag eller liknande. För det andra beskriver han tjänsten som blott en ”tilltittning” av ett hus, kanske med vidhängande vattning av blommor.

Detta låter konstigt. För det första saknas den fond av svartproblematik som fanns då RUT infördes. Det fanns en hel del underlag från Skatteverket som visade på utbredd användning av svart städning och liknande hemtjänster i samhället. Motsvarande debatt finns inte kring tjänsten att titta till hus då ägaren exempelvis är bortrest. Efterfrågan på att köpa den typen av tjänst torde vara tämligen liten och det är svårt att argumentera för att detta löser några bredare gruppers otrygghetsproblem. Posthantering och blommor är inte den fond mot vilken diskussionen om trygghetsavdrag har fått sin livskraft, utan det har förstås uppfattats som en bredare palett av möjliga ingrepp mot otrygghet.

Dessutom förefaller det svårt att införa en reform som uttalar att vissa företag inte ska ”släppas in”. Lagstiftaren måste ju avgränsa tjänsten, inte typen av firmor? Varken Centerpartiet eller något annat parti som ingår i den så kallade Jöken kan avgöra åt Securitas eller Hemfrid om de vill börja titta till hus och krukväxter framöver, det som kan regleras är ju själva tjänsten och vad som berättigar till avdrag.

Oavsett vad man tycker i sak kring de här reformerna så har frågan om trygghets-RUT just blivit avsevärt dimmigare. Risken för Centerpartiet, som redan befinner sig på kollisionskurs med många tidigare vänner inom borgerligheten, är att man nu också gör sina vänner i näringsliv och branschorganisationer besvikna. Och det var ju de som hittade saker att tycka om i ”Jöken”. Fortsättning lär följa.

Sanna Rayman, Debattchef Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev