Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Förtydligande från Utbildningsdepartementet

Debattbloggens förra post handlade om utbildningsminister Gustav Fridolins (MP) jakande svar i Aftonbladet-TV på huruvida 14-åringar ska kunna placeras i andra klass.

Publicerad: 13 oktober 2015, 13:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ett förtydligande av uttalandet har nu inkommit från Utbildningsdepartementet. Det lyder som följer:

”Lagarna som reglerar kartläggning och årskursplacering för nyanlända innehåller ålder som ett av flera kriterier för vilken årskurs man bör hamna i. Utbildningsministern och regeringen har vid flera tillfällen framhållit att resultatstatistiken, där nyanlända har betydligt sämre resultat än svenskfödda och invandrade elever som gått fler än fyra år i svensk skola, tyder på att många nyanlända placeras i en för hög klass i förhållande till sin utbildningsbakgrund. Det innebär självfallet inte att ålder helt ska utgå som kriterium för årskursplacering, men att det måste vägas mot bland annat elevens utbildningsbakgrund. En tonåring kan givetvis inte läsa med elever som är alltför mycket yngre än en själv, men man måste också placeras i en årskurs där man har rättvisa möjligheter att nå kunskapskraven.”Matilda WestermanStabschef till utbildningsministern

Själva upprinnelsen till utbildningsministerns förda resonemang är en proposition som regeringen lagt i frågan. Den finns att läsa här, för den som vill fördjupa sig i resonemangen kring förslaget och hur de olika faktorerna för årskursplacering ska vägas mot varandra. (Se även betänkande 2014/15:UbU6.)

Sanna Rayman, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News