Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Fortsatt oklart om migrationsuppgörelsen

I förra postningen på Debattbloggen klurade jag över huruvida en luddig passage i migrationsuppgörelsen de facto innebär att kommuner helt enkelt ska få större möjligheter att placera elever i andra skolor än de kommunala, det vill säga i friskolorna? Passagen det handlar om är följande:

Publicerad: 29 oktober 2015, 21:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


”Friskolor ska ha samma möjligheter som kommunala skolor att ta emot asylsökande och nyanlända elever. Kommuner ska till större del kunna placera elever i andra skolor än de närliggande. Distansstöd för elever på deras modersmål ska utvecklas.”

Huruvida detta innebär ökade möjligheter för friskolorna eller för kommunerna är ju onekligen en pikant detalj som gissningsvis skulle kunna föranleda en del debatt och tvist mellan block och partier. Kanhända är det därför stycket formulerades så otydligt?

Nu visar det sig i vilket fall som helst att Friskolornas riksförbund också lägger pannorna i djupa veck. VD:n Ulla Hamilton bloggar om saken under rubriken Vem ska man fråga om vad överenskommelsen betyder?, vilket tyder på att förbundet inte lyckats få några klara svar när de ställt frågor om saken. Hamilton verkar inte särskilt nöjd med den oklarheten och döper därför det eventuella kö-undantaget till KUF och ställer ett antal frågor som väntar på svar:

Ska friskolor få rätt att hjälpa i ett mycket ansträngt läge genom att anta nyanlända trots att det är kö till skolan sedan tidigare? Eller menar man att det är kommunen som ska få större befogenhet att placera ut elever på friskolorna, utan hänsyn till rätten att välja?

Det ska bli intressant att se hur det här utvecklar sig.

Sanna Rayman, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev