Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Förskolan vid Knarkrondellen

Ungefär en kilometer från stadshuset i Malmö ligger Källans förskola. Närmare bestämt precis vid ”knarkrondellen”, som den tydligen kallas om man ska tro sina förbluffade ögon och öron när man läser vad förskolechefen Ulla Sundin berättar i Sydsvenskan.

Publicerad: 1 november 2016, 22:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Japp. Vid ”Knarkrondellen” ligger förskolan Källan. Och det är inte det mest absurda man kan läsa i artikeln i fråga. Det berättas vidare att ”Fönstren ut mot gatan har täckts över med plastskydd för att barnen ska slippa se knarkhandeln”, att ”hela förskolans verksamhet nu [flyttas] utomhus, i första hand till Folkets park, under eftermiddagar”.

Nej, inte för att det är bra med frisk luft, utan för att langarna utanför förskolan har hotat föräldrar som kommer till Källan för att hämta sina barn. Före lunch är det lugnare, det är först efter lunch som knarkhandeln tar fart, berättar förskolechefen. Och då betraktas inte förskolan som ”säker för hämtning”.

Det är nu inte första gången som de här problemen varit på tapeten i Källans närområde. I augusti förra året skrev ett antal föräldrar med barn på förskolan i fråga en debattartikel i vilken de beskrev ett möte mellan föräldrar och representanter för Malmö stad samt polisen som ägt rum på förskolan. Under mötet får föräldrarna ta del av polisens bedömning som lyder som följer:

”Polisen menar att det är skillnad mellan upplevd trygghet och faktisk trygghet, och vi som föräldrar kanske upplever det mer otryggt än vad det faktiskt är. Polisen bedömer att de kriminellt verksamma i förskolans närmiljö inte utgör något hot på grund av att barnen inte antas vara av intresse för de kriminella. Men vi föräldrar anser att en analys av hot och risk bör göras även om det inte är den eventuellt hotfulla aktörens avsikt att orsaka skada.”

Även Malmö stad bjuder på en lägesanalys under samma möte, en analys som låter enligt följande:

”Och när vi frågar de som representerar Malmö Stad efter deras analys av läget så presenteras en sådan, okonstlat och direkt, mitt under mötet. Det menas att våra barn lika gärna kan träffas av en fallande blomkruka under en promenad som de kan komma att bevittna eller bli utsatta för våldsbrott i förskolans närmiljö. Denna typ av analys är inte värdig vare sig Malmö stads representanter eller oss föräldrar.”

Kanhända uttrycker sig dessa föräldrar drastiskt. Kanske överdriver de för att de är upprörda. Man klamrar sig fast vid den tanken som ett hopp. Men det som beskrivs i denna drygt år gamla artikel är faktiskt häpnadsväckande. Innan mötet som beskrivs tar slut hinner droghandel rentav äga rum utanför fönstret, varpå den närvarande polisen får kliva ut och ingripa.

Gruppledaren för Centerpartiet i Malmö – Niels Paarup-Petersen – är också han besviken på polisens och Malmö stads närvaro. I en debattartikel här på DS skriver han idag:

”Polisen borde dominera gatorna så snart gängen försöker sig på att äga ett område, men de är inte där. Malmö stad borde skicka varenda gatuarbetare och administrativ arbetare till platser som gängen vill äga för att dominera genom att helt enkelt vara fler. Men Malmö stad är inte där.”

Nu föreslår han istället att han och övriga malmöbor gemensamt ska försöka ta tillbaka ”knarkrondellen”, som den heter även om man letar upp den på Google Maps genom att samlas där vid lunchtid onsdag. Berömvärd handlingskraft, absolut. Men i längden är det förstås precis som både han skriver nu och som föräldrarna önskade häromåret: staden och polisen måste ta kontroll över situationen.

----

Läs Niels Paarup-Petersens debattartikel här.

Sanna Rayman, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev