Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Folkhälsotips i juletider

Vi befinner oss i december månads mitt och det julbakas för fullt i hushållen. Kakor och knäck tillreds i lycklig förnekelse av det faktum att fetman i landet beräknas explodera inom inte alltför lång tid. Japp, så är det. Inom 15 år väntas var fjärde svensk man vara fet – och inte heller kvinnorna går någon smal framtid till mötes. Folkhälsominister Gabriel Wikström har, ställd inför dessa siffror, talat om vikten av att främja fysisk aktivitet, men har samtidigt sagt att han inte utesluter en fettskatt för folkhälsans fromma.

Publicerad: 15 december 2015, 12:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För en tid sedan fnittrades det en del i sociala medier när Friskis & Svettis inte bara intervjuade folkhälsominister Gabriel Wikström, utan även kunde visa upp honom i ett för ministern anpassat träningsprogram kallat Träna on the go, där Wikström pedagogiskt demonstrerade varje övning. Vad fnittrarna inte förstår är att Wikström i och med detta program försökte rädda oss alla från en eventuell fettskatt – en hjälteinsats så god som någon.

Nu hittar vi en annan möjlig vinkel på problematiken. Att främja fysisk aktivitet bör ske både i det stora och det lilla. Alla människor är inte kandidater för fullskaliga träningsprogram, men då kan man – som vi alla vet – åtminstone välja trappan och promenera mer i vardagen.

Debattbloggen har nu hittat ett listigt sätt där politiken kan uppmuntra dylikt. Om målet är att få folk i allmänhet att trava omkring lite mer vill vi härmed tipsa folkhälsoministern om följande klipp. Det kan skenbart se ut som helt vanlig förvirring, men är i själva verket ett listigt sätt att öka antalet steg i medborgarnas stegräknare. Japp. Lite statlig kreativitet i samarbete med gatu- och trafiknämnder kan ge oss alla samvetsro att ta en pepparkaka till vid adventsfikat.

En annan idé är att förse föräldralediga medborgares barnvagnar med små plogfronter. Det ger bra flås hos lattemammorna och lattepapporna, det skulle snabbt öka framkomligheten i många bostadsområden – och det skulle samtidigt sänka kommunernas plogkostnader. Häpp!

Sanna Rayman, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev