Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

En millenniebugg flaxade – och vips gick färre på mammografin

Häromdagen tänkte jag på fjärilseffekten? Du vet, kaosforskningsbegreppet som går ut på att om en fjäril flaxar runt i Sydamerikas djungler så kan det i sin tur påverka luftströmmar och många omständigheter senare utmynna i en orkan i Texas. Det behöver förstås inte handla om insekter och väder, poängen med teorin är att en mycket marginell påverkan i en ände av ett stort system kan ge en väldigt stor effekt i en annan ände.

Publicerad: 2 november 2018, 10:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Sådana skeenden är förstås i regel svåra att spåra och följa tillbaka till den där första lilla detaljen. Men ibland läser man saker som kanhända inte är av riktigt samma magnitud som fjärilar och orkaner, men som ändå ger känslan av en fjärilseffekt.

I DN läser jag om hur millenniebuggen som alla it-system var rädda för inför årsskiftet 1999/2000 medförde att Stockholms läns landsting upphandlade ett nytt datasystem. Bland de tillgängliga alternativen valdes ett som ansågs bäst. Bäst, men med en del imperfektioner. Exempelvis förlorades vid denna upphandling en möjlighet som funnits under hela 90-talet, nämligen att om en kvinna missat den mammografitid hon kallats till så gick det automatiskt ut en påminnelse. Någon sådan funktion fanns inte i det nya systemet och den bristen har stockholmarna fått leva (och dö) med sedan dess. I Stockholm uteblir nu tre av tio kvinnor från sin screening.

Nu kan man kanske tycka att vuxna kvinnor inte borde behöva påminnelser. Får man en mammografitid får man väl pallra sig dit? Kanske. Men vuxna kvinnor får en plötslig vab-dag, har konferens på jobbet och hade en tid hos tandläkaren. Och den här kallelsen kan skjutas upp. Och plötsligt har man skjutit upp skiten i ett halvår, ett år, två år.. Tiden springer, det händer lätt. Och skillnaden mellan att påminna och inte påminna är tydlig. I de landsting där påminnelser går ut kommer 80 procent av de kallade till sina tider – att jämföra med 70 procent i Stockholm.  Därför finns det också riktlinjer som säger att påminnelser bör gå ut.

Skillnaden kan räknas i liv. I DN intervjuas Karin Leifland, ordförande för nationella arbetsgruppen för mammografi, och hon konstaterar att bland 2000 screenade kvinnor hittar man normalt 10 cancerfall. Med en påminnelse skulle man – åtminstone av specifika verksamhetsförsök att döma – få in mellan 3000 och 4000 fler kvinnor för screening. Det är uppemot 20 potentiella cancerupptäckter.

Faktum är att en lösning på påminnelseproblematiken är redan upphandlad och klar i Stockholm. En tilläggsfunktion är beställd, den har bara inte kommit igång. Det är en ironi i sig. Saker kan fungera i åratal, men när de väl pajar tar det tid att få systemen på fötter igen.

Varje dag året om insjuknar 20 kvinnor i bröstcancer, det är vår vanligaste cancersjukdom bland kvinnor. Tidig upptäckt är en oerhört viktig faktor för överlevnad.

20 sjuka kvinnor är måhända inte en orkan i Texas. Men för var och en som drabbas av det är det en orkan som drar in över livet – en orkan som i en del fall kan spåras tillbaka till något så litet och fånigt som millenniebuggen och en teknikupphandling ör 18 år sedan. Låt den inte ta dig - gå på din mammografitid.

Sanna Rayman, debattchef Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev