Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Elva punkter som förklarar FI:s succé

1. Det är inte Feministiskt initiativ som väljarna röstat på. Det är feminismen som vunnit valet och tagit plats i EU-parlamentet.

Publicerad: 25 maj 2014, 21:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


2. Det finns en stark feministisk underström i väljarkåren som medierna helt och hållet missat inför EU-valet.

3. Gudrun Schyman gav i kväll den politiska comebacken ett ansikte. Hon är utan tvekan Sveriges just nu skickligaste politiker.

4. Schymans FI är en politisk enmansshow på ett sätt som aldrig tidigare skådats i svensk politik. Inte ens Bert Karlssons och Grevens Ny Demokrati på sin tid i början på 1990-talet kommer i närheten av den one man show som vi sett göra succé i väljarkåren i kväll.

5. För att förstå vad det är som burit in FI i parlamentet går det att nämna ett namn till, vid sidan av Gudrun Schyman, och det är Lisbeth Salander, huvudpersonen i Stieg Larssons tre Millennium-böcker. Det är tolvhundra sidor stenhård feministisk kamplitteratur. Den stora försäljningssuccén som serien blivit visar på styrkan i den feministiska våg som Schyman nu skickligt ridit ända in i maktens korridorer i Bryssel.

6. Feministiskt initiativ är tillsammans med Miljöpartiet söndagskvällens stora segrare. De kommer initialt lyftas av en framgångsvåg i medierna från och med nu och fram till åtminstone Almedalsveckan i början på juli.

7. Schyman kommer tillsammans med Löfven vara Almedalens hetaste politiker.

8. I valrörelsen i höst kommer FI möta två motsatta trender i mediernas granskning och bevakning av dem: dels framgångsvågen från EU-valet och dels en hård och seriös granskning av både sakpolitiken och de enskilda kandidaternas kompetens, bakgrund och historia.

9. Den granskningen kommer sätta FI på prov på ett helt annat sätt än vad deras företrädare hittills varit vana vid.

10. I riksdagsvalet tvingas FI hantera ett annat valsystem, med flera regionala valkretsar, än i EU-valet där hela Sverige är en enda valkrets. Det sätter FI:s samlade partiorganisation på hårdare prov än vad EU-valet gjort.

11. Nej, det är inte säkert att kvällens seger räcker ända in i riksdagen i höst! Väljarnas vilja att rösta på oprövade och i sak politisk radikala alternativ är betydligt mindre i riksdagsvalet jämfört med vad den benägenheten är i EU-valet.

PS. Det mest intressanta med söndagskvällens resultat är inte FI:s framgångar, och att SD som väntat också tar plats i Bryssel med två mandat, utan det är Moderaternas kraftiga tillbakagång och det faktum att Miljöpartiet nu är större än Moderaterna. Det kommer till skillnad från FI:s resultat göra ett rejält avtryck också i valet i höst.

Andreas Henriksson, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev