Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Eliasson går, problemen består

Utmaningarna har aldrig varit större, sade rikspolischef Dan Eliasson när han intervjuades av Dagens Samhälles reporter Måns Wikstrand i Almedalen i somras. Sedan dess kan nog ingen påstå att utmaningarna har krympt, tvärtom har DS kunnat rapportera om hur notan för bevakning i kommunerna har ökat rekordartat, vilket givetvis också är ett kvitto på att polisen inte kan och hinner vara överallt där man behövs. och idag kom så beskedet att Dan Eliasson lämnar sin post – och går till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Bara den förflyttningen lär bli ett av flera diskussionsämnen som följer hans avgång.

Publicerad: 31 januari 2018, 10:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Snart sagt hela Eliassons tid vid rodret har kantats av avgångskrav och missnöje. Det ska direkt sägas att uppdraget näppeligen har varit enkelt. Att lotsa polisen genom en omorganisation är ett bombsäkert sätt att ådra sig kritik, förstås. Att hålla ordning när kriminaliteten ökar, en grannlaga uppgift. Att hålla poliser glada, när resursökningarna inte riktigt matchar den ökade arbetsbelastningen likaså. Men även givet alla dessa omständigheter som inte är Eliassons egna påfund, så har Eliasson också på egen hand lyckats försätta sig i blåsväder gång på gång. Det mest kännetecknande för dagens avgångsbesked är väl egentligen att det inte överraskar någon, det har snarare varit väntat länge.

Eliasson har varit föremål för debatt många gånger om även hos oss. En fråga som lär debatteras idag är frågan om eventuell vänskapskorruption inom S-leden - en diskussion som lyftes i höstas.

Polisens frånvaro på olika håll i landet har också varit ett återkommande tema för debatt, exempelvis när centerns riksdagsledamot för Västerbotten berättade om hur "Handlaren i Klimpfjäll fick vänta 10 timmar i samband med ett inbrott under sommaren" samt beskrev hur Sorsele, Storuman, Lycksele, Åsele, Dorotea och Vilhelmina (en yta liknande hela Danmark med 30 000 boende) under vardagsnätterna hade endast en polisbil som patrullerade området.

Inte bara norröver har man fått känna på polisbrist. "Agera mot polisens systemkollaps!", uppmanade Moderaterna i Växjö häromåret och beskrev en otrygghet på framfart samt att Växjö "utarmats på 30-35 polistjänster".

Eliasson har överlevt två justitieministrar. Ygeman gav honom respit när han vädjade om tålamod. Även Johansson har hittills varit tålmodig. Vem det än blir som tar över så är det inte en lätt uppgift man tar över. Inom kåren bubblar missnöjet – inte minst med lönerna. Och gentemot myndigheten finns gott om kritik, både mot hur arbetet utförs, men också mot strukturer inom myndigheten.

Mycket att göra är en underdrift.

Sanna Rayman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev