Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Christina Kennedy: Domen slog ner som en bomb

Några av mina spaningar ur veckans nyhetsflöde:

Publicerad: 28 januari 2021, 11:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Digitalt fullmäktige

1. Nyheten om att digitala fullmäktiges laglighet kan ifrågasättas har med rätta slagit ned som en bomb i kommunala och regionala fullmäktige. Som om situationen under pandemin inte var svår nog tvivlar man nu på själva basen i beslutsfattandet. Inte undra på att experter och rådgivare blir nedringda. Själv blev jag gladast av samtalet till Dagens Samhälles redaktion från Niklas Mattsson, politiker i Halland, som med en enkel fråga öppnade insikterna om hur lagen – om den ska tolkas så bokstavligt som det verkar – till och med kan vara diskriminerande. För om alla ledamöter måste kunna se varandra när besluten fattas, vad händer med den som aldrig ser? ”Skulle jag som gravt synskadad då inte ha rätt att delta i ett kommunfullmäktige?” undrar Mattsson och vrider därmed frågan ytterligare ett varv.
I kristider är korrekt och transparent fattade beslut viktigare än någonsin. Nu behövs en grundlig och skyndsam lösning.

2. Den här veckan porträtterar vår politikreporter Samuel Åsgård en av sjukvårdens mest erfarna förtroendevalda, Marie Morell (M) från Östergötland. Intervjun handlar om det som händer nu. Men den påminner mig om hur Morell och flera andra i regionen för två decennier sedan var involverade i en rörelse som var både spännande och svår: den om tydliga, öppna prioriteringar. Vid den tiden omgavs frågan av en fräschör i debatten och i de beslut som man vågade fatta. Flera landsting ville och strävade, men Östergötland hade kommit längst. En lista klubbades över ett femtiotal diagnoser som helt enkelt inte längre skulle bekostas av den offentliga sjukvården. De patienter som ville ha sådan vård fick söka privat och betala själva.

Listan var omdebatterad och kunde kännas hård och kall. Prioriteringar nere på vårdgolvet är varken lätta eller självklara, fråga bara de läkare, sjuksköterskor och annan legitimerad personal som varje dag behöver förhålla sig till dem. Det som var befriande då, och som jag hoppas kan få ny kraft, var att den politiska nivån försökte ställa sig bakom personalen, bilda mur och stötta upp. Visa tydlig inriktning, vara öppen och schysst mot både väljare och välfärdsarbetare. Alla förstår ju att prioriteringarna sker ändå, oavsett, men i det fördolda.

3. På Dagens Samhälle diskuterar vi som bäst hur vi ska göra maximal nytta för er läsare, bland annat genom att i vår föra över vår nyhetssajt till en ny plattform. Tack vare fördjupade samtal med många av er har vi fått värdefulla inspel om vad ni bäst behöver. Genom åren har tidningen, och på senare tid sajten. strävat efter att förnya sig med satsningar på till exempel offentliga affärer, upphandling och karriärfrågor. I det kommunala och regionala uppdraget finns en sällan skådad bredd, som utgör en utmaning för den som bevakar. Därför har vi det senaste halvåret ställt mycket frågor till er om vad i era uppdrag som närmast kräver er tid och vilka frågor som är mest svårlösta, alltså de som håller er vakna på nätterna.

Hittills ser vi ett överväldigande intresse för ekonomifrågor. Budget, utjämning, statsbidrag och hur man bäst får helheten att gå ihop. Även styrning, processer och organisatoriskt ledarskap tycks uppta mycket av er tid, liksom digitalisering, samhällsbygge och, i år, självklart corona. På hela taget: How to get shit done. Att lära av andra, och förstå de stora frågorna bättre – är det sådan journalistik ni vill ha mer av? Hör gärna av dig och berätta vad du tycker.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Christina Kennedy

Chefredaktör och ansvarig utgivare

ck@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Digitalt fullmäktige

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev