Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Det intressanta i gårkvällens debatt

Vad var intressant att notera i partiledardebatten i Agenda igårkväll? Många saker, givetvis, det var en spänstig debatt som avslöjade att partierna redan nu har en släng av valfeber. Men låt oss kora två, för enkelhetens skull.

Publicerad: 8 oktober 2017, 23:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor drabbade samman i en debatt om sjukvård som kom att handla uteslutande om regeringsfrågan. Där stod Åkesson med sin utsträckta hand och det visade sig att ibland har även kristna problem med handskakandet. 
”Ni måste ju förhandla med oss!”, sade han, ”inte ens när vi är överens med något kan ni prata med oss”. Därmed gillrade han en jobbig fälla. För KD-ledaren var det förstås omöjligt att bjuda på handskakningsbilder och istället stod hon där och vädjade tillbaka. 
”Du slår på helt fel person”, förklarade Ebba Busch Thor och lät därmed förstå att finge hon råda så...ja vadå? 
För ett ögonblick såg det ut som att Ebba Busch Thor därmed hade knockats fullständigt av Åkesson, men hon fann sig och lyckades ta revansch med en rejäl utskåpning av SD-ledaren för oredan och skandalerna i hans parti. I slutänden landade nog det där replikskiftet i en win-win där både kunde hämta poäng i vardera lägret. 
Men det mest intressanta med detta meningsutbyte är förstås att man liksom kunde känna hur Ulf Kristersson stod där i lokalen och pustade ut i pur tacksamhet över att inte ha hamnat i den skottgluggen under sin första partiledardebatt. För det är klart att han är lika sårbar för Åkessons poänger som Busch Thor är. Alliansens hantering av den här frågan kommer bli allt svårare ju närmre valet vi kommer.

■ - Jonas Sjöstedt var i största allmänhet ”on fire”. Att han sablade ner Jimmie Åkesson med stor frenesi och hetta var såklart förväntat, men säkert mycket uppskattat i väljarbasen. Men brände till som mest gjorde det när Sjöstedt snodde runt och attackerade husbonden Stefan Löfven med frågor om varför han ville samarbeta över blockgränsen. 
Hittills har Sjöstedt hållit sig på mattan om det här, budgetarbetet har prioriterats. Men nu är det mycket tydligt att siktet ställs om mot valrörelse och då är det desto viktigare för Sjöstedt att förklara för Löfvens väljare att deras partiledare siktar på samarbete med Fuck facket och sänk lönerna-centern. Om detta lär Sjöstedt berätta många gånger om 2018.

Sanna Rayman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev