Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Christina Kennedy: De goda samtalen för oss framåt

Några av mina spaningar ur veckans nyhetsflöde:

Publicerad: 18 december 2020, 07:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


1. Hur står det till med tilliten i kommunerna egentligen? Inget vidare värst, om man får tro bland annat fackförbundet Akavias senaste undersökningar som 2 000 personer svarat på och som vi rapporterat om. Där syns stor skillnad mellan hur mycket olika medlemmar har kunnat jobba hemifrån under pandemin. I privat och statlig sektor är det ungefär varannan medlem som alltid eller nästan alltid gör det, men i kommunal sektor är det inte ens var fjärde som i huvudsak arbetar på distans.

Innan tanken hinner irra: detta är alltså ett fackförbund som bland annat organiserar jurister och civilekonomer. Medlemmar vittnar om att arbetsgivaren helst ser att de infinner sig fysiskt på arbetsplatsen, och att tilltron är låg till att jobbet verkligen blir gjort när de sitter hemma.

Det kan naturligtvis finnas anledningar till att hemjobb varken är lämpligt eller möjligt i vissa fall, men med tanke på båda pandemi och trovärdighet borde arbetsgivare i kommuner och regioner göra sitt yttersta för att ge möjligheten till fler.

Tillitsbaserad styrning har, av goda skäl, blivit populär i offentlig sektor. Det är viktigt att tilliten syns i praktiken.

2. Den lilla byskolan med nio elever som lägger grunden till ett liv möjligt att leva på landet. De resurssvaga områden där hårt kämpande skolledare försöker få elevernas behov fyllda och ekonomin att gå ihop. Föräldrar som vill ha valfrihet.

Ett nyhetsår är snart till ända, och hade det inte varit pandemi skulle skolfrågorna med stor sannolikhet ha trumfat det mesta. Skolan rymmer så mycket: demokratifrågor, hur vi använder skattemedel, jämlika förutsättningar för nästa generation, arbetsgivarskap och styrning. Alla har en åsikt. Alla borde ha en åsikt.

Utredningen om en mer likvärdig skola, remisserna och de förhoppningsvis skarpa kommande förslagen kan bli en katapult mot något bättre. Om inte ansvarsfrågan överskuggar allt.

Lärarnas riksförbund tycker att staten borde ta över ansvaret för skolan. Liberalerna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna likaså, i alla fall på riksplanet. Den här veckan har Dagens Samhälles politikreporter Johan Delby ställt frågan till dem som har ansvaret i dag: Borde skolan förstatligas? Ett rungande nej, 82 procent, kom tillbaka från landets kommunstyrelseordförande.

3. I november förra året köpte Bonnier News Dagens Samhälle från Sveriges Kommuner och Landsting (som det hette då). I en tid då många branschtidningar kämpar med lönsamhet och krav på snabb teknisk utveckling är det tryggt att ingå i en koncern med erfarenheter av att ställa om i ett nytt digitalt medielandskap.

Dagens Samhälles oberoende är mycket viktigt för både redaktion och läsare; vår journalistik ska gå att lita på. Sedan jag tillträdde som chefredaktör den 1 september har jag haft möjlighet till många och goda samtal med er som läser. Det vill jag verkligen tacka för!

Vi på redaktionen arbetar nu hårt med att förstå er ännu bättre, genom bland annat analys av genomförda djupintervjuer med beslutsfattare i vår målgrupp. Vi tittar också mycket på data från vår sajt, som ger svar på vilka artiklar som lockar mest. Målet är att vår rapportering ska vara precis så ny, träffsäker och till nytta som ni har all anledning att förvänta er.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Christina Kennedy

Chefredaktör och ansvarig utgivare

ck@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev