Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Örjan Björklund: Därför låser vi upp delar av vårt coronamaterial

Storstädernas sjukhus fruktade en lavinartad ökning av coronasmittade patienter i helgen som gick. Den uteblev dessbättre, i alla fall just då. Ingen ska dock tro att det betyder att faran är över. Det lär komma en anstormning och den blir med största säkerhet bli mycket tuff för vården.

Publicerad: 27 mars 2020, 12:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Coronakrisen

Men samhället fick alltså några välbehövliga dagar till på att förbereda sig. Kanske ska man i alla fall hoppas på att toppen har kunnat plattas ut något, genom att de flesta av oss håller distansen och tar till sig råden och riktlinjerna.

Coronasmittan är en utmaning för oss alla, på många olika sätt. Så även för medier likt Dagens Samhälle. Inte minst eftersom det finns så otroligt mycket att skriva om den och ett stort sug efter relevant information och nyheter. Bara i det här numret handlar en stor del av tidningen om viruset och dess konsekvenser. På dagenssamhalle.se lägger vi varje dag ut mängder av artiklar – nyheter och intressant debatt – i ämnet. Men smittan är också en utmaning i och med att den slår så hårt mot samhällsekonomi och företag, vilket i sin tur gör att även medier tappar annonsintäkter.

Så samtidigt som vi skulle kunna lägga hur mycket resurser som helst på att bevaka vad som händer, riskerar intäkterna som möjliggör detta att krympa.

Dagens Samhälle har inga andra inkomster än dem från annonser och prenumerationer – samt i viss mån från utbildningar och event vi arrangerar, men allt sådant är ju inställt i dessa dagar. Dessa intäkter är livsviktiga för att vi ska kunna fortsätta producera angelägen journalistik. Det är en förklaring till att vi, som så många andra medier, håller mycket av den journalistik vi publicerar på webben bakom lösenord. Den är till för dem som betalar för den: våra prenumeranter. Skulle vi ge bort den, skulle vi inte kunna göra den.

DS vänder sig inte till allmänheten, utan är en tidning för människor som fattar beslut i kommuner, regioner och välfärdsföretag. Men precis som så många andra tidningar har även Dagens Samhälle på sista tiden öppnat webbartiklar om coronaviruset. Anledningen är att vi i dessa kristider vill att våra coronanyheter ska nå fler och bidra till att ge en relevant bild av hur arbetet går i regioner och kommuner. Våra granskningar och egna tyngre nyheter – ibland även de som handlar om corona – kommer dock att vara fortsatt låsta och enbart tillgängliga för våra prenumeranter. Men skulle vi nu få kännedom om någon allvarlig, samhällskritisk information som bör komma till allmänhetens kännedom när det gäller coronaviruset kommer vi dock alltid att öppna den.

För dig som läser detta och inte är prenumerant vill jag säga att det ändå finns ett enkelt sätt att få tillgång till allt vårt material under en period. Gå in på vår webb och teckna dig för en fem veckors gratis provprenumeration.

Kanske gillar du det du läser och blir efter provperioden en betalande prenumerant som bidrar till att vår journalistik kan bli ännu bättre.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Örjan Björklund

Redaktionschef

ob@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Coronakrisen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev