Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Dagen efter

Så kommer morgonen som är Dagen Efter. Dagen efter det som många har väntat på. För i ärlighetens namn så har vi ju vetat att den skulle komma.

Publicerad: 8 april 2017, 07:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Dådet i Stockholm

Under gårkvällen och natten har det producerats många fina texter om hur Stockholm, när staden drabbades av det fulaste fula, lyckades visa sitt vackraste vackra. Omtanke, hjälpsamhet, ömhet och generositet i en gemenskap som föreföll knyta oss hårdare samman, snarare än splittra. Att den impulsen finns där är mer centralt än man kan tro. Precis som Johan Hakelius skriver i Expressen så är den något mycket större än man kanske förstår i stunden:

”Små, enkla, praktiska saker. Men också något mycket stort.Det vi kunde se under #openstockholm var just det öppna samhällets enastående överlevnadsförmåga. Bara ett andetag efter övergreppet formade vi oss efter situationen och fick saker att fungera.Det är en styrka fanatiker aldrig kommer att fatta.”

Bara under natten har mycket skett. Två gripna och ytterligare ett tillslag har genomförts av polisen. Ska man redan så här tidigt försöka sig på att sopa ihop intrycken fram tills nu, så är det att såväl polis- som räddnings- och sjukvårdsinsatser verkar ha förlöpt mycket väl. Man har varit på plats snabbt, agerat resolut och kommunicerat så väl som det nu går under synnerligen förvirrade omständigheter. I sociala medier syns mängder av imponerade tillrop över polisens starka insats hitintills. Även statsministern får tummen upp i breda lager, både från de egna leden och oppositionens, för sin samlande och trygga närvaro.

Intrycket av mediernas hantering är lite mer blandat. Alla nyhetsmediekanaler har varit på banan snabbt, inte suttit och sovit. Men resultatet har bitvis varit lite väl skakigt trovärdighetsmässigt. Det är inte lätt, det medges förstås. Förvirringen är stor under såna här omständigheter, samtidigt som kravet och efterfrågan på information pockar. Men rykten som sedermera avfärdades fick skjuts och spridning också genom etablerade mediekanaler, diverse skottlossningar som rapporterades visade sig senare vara bara panik. Det var inte bra.

Inte sällan fick dessa rykten extra fart exempelvis via olika medieprofilers egna konton i sociala medier. Det där blir en gråzon, där nyhetsmedier kanske väntar med att skriva ut ryktet i artikeln, men där enskilda journalister tillåter sig ett mer oansvarigt beteende i sina semi-privata profiler. Det gör, milt uttryckt, ingen nytta och etablerade journalister borde veta bättre.

Det finns också en valhänthet i hur man ska balansera det skrämmande. Hur mycket otäcka detaljer ska man visa, skildra och beskriva? Här finns förstås en integritetsaspekt, men också frågan om på vilket sätt vi vill spela terrorsyftet i händerna. Oaktat hur detta dåd visar sig vara sammansatt - ensam gärningsman eller planerat dåd etc - så kan vi vara klara över att för den som vill sprida skräck är all assistans från medier mycket välkommen. Det finns med andra ord ett och annat som kommer att kräva eftertanke och genomlysning efterhand.

En annan sak att minnas just nu är detta. Krisberedskap är i stora delar ett kommunalt ansvar. Ibland kan det säkert kännas lite tillkämpat och fånigt när det är dags för de där övningarna med tänkta katastrofscenarier i bakhuvudet. Katastrofen, den är ju så långt borta liksom. Katastrofer sker i framtiden, inte i nutiden, inte idag.

Gårdagen i Stockholm visar att det är precis tvärtom. Katastrofer sker idag. Plötsligt och utan förvarning är det katastrofläge. Övning och beredskap är inte det minsta fånigt. Övning och beredskap är en civilisationens och demokratins KBT-terapi mot alla jävlar som vill förstöra oss. Att veta vad man ska göra är också ett vapen mot det onda.

Sanna Rayman, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Dådet i Stockholm

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev