Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Christina Kennedy: Chefredaktören: Tydligare nyhetsprofil på DS nya sajt

1. Om någon berättade för dig att en viss sorts brott anmäldes ungefär 7 000 gånger per år, men att bara 18 domar avkunnas i snitt per år, vad skulle du tänka då?

Publicerad: 6 april 2021, 07:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Här berättar Dagens Samhälles politikreporter Johan Delby om den pågående utredning som ska skapa klarhet i huruvida det ska bli lättare att straffa tjänstemän, och vissa politiker, för fel i tjänsten. Sedan tjänstemannaansvaret avskaffades i mitten av 1970-talet har färre fel gått att bestraffa rättsligt, men nu blåser åter vindar för hårdare tag. Medan det i dag går att komma åt fel som sker i samband med myndighetsutövning finns ett glapp för beslut och ageranden som inte ryms inom det begreppet, och frågan är om det nu behöver tätas till. Argumenten för en sådan tätning handlar om att stärka förtroendet för det offentliga, och kanske att ge chefer och förtroendevalda något tydligt att luta sig mot. Borgerliga partier och SD har varit pådrivande för förändring.

Det märkligaste av allt är nog att de organisationer som normalt borde finna frågan högintressant knappt verkar veta om att utredningen pågår. Efter Dagens Samhälles djupdykning blir det intressant att se hur de agerar.

2. Är våra krav på den pedagogiska, samstämmiga berättelsen större nu än förr? I dagens snabbsnurrande politiska landskap med nyhetsbevakning dygnet om, sociala medier och gränslös storytelling finns inte mycket förlåtelse för den som sticker ut. Eller inte linjerar hela vägen med förväntade värderingar. Jag tänker på det när jag nu börjat läsa boken ”Den motvilliga feministen”, skriven av journalisten Sara Heyman. Det är en biografi om en okänd riksdagsledamot som verkligen inte går ihop ett dugg.

Bertha Wellin var en av de fem första kvinnor som röstades in i riksdagen, för exakt 100 år sedan då kvinnor fick rösta för första gången. Hennes Högerparti var emot kvinnlig rösträtt och hon ville på intet sätt se sig som en del av kvinnorörelsen. Samtidigt stred hon för att kvinnor skulle vara representerade och delta i beslutsfattandet. Hon var själv sjuksköterska och slogs för yrket, men inte för till exempel reglerad arbetstid eller höga löner - det skulle vara ett kall och inte ersättningen som lockade. En motsägelsefull profil som inte hängde ihop, och dessutom var en riktig doldis. Hade det gått att vara politiker som hon i dag?

3. Den här veckan siktar vi på att lansera Dagens Samhälles nya sajt. Den digitala plattformen får en tydligare nyhetsprofil och är gjord för att ni läsare lättare ska hitta fram till de artiklar som intresserar just er. Samtidigt har vi valt att lyfta fram innehållet på ett nytt sätt. Huvudfokus kommer att ligga på det som är Dagens Samhälles kärnområden: den offentliga ekonomin, styrningen och besluten, chefs- och arbetsgivarfrågorna. Allt som behövs för att bygga det samhälle och den välfärd som medborgarna förväntar sig. På så sätt hoppas vi betona det som ni läsare berättat att ni tycker är viktigt. Hur löser man de svåra problemen? Hur får man budgeten att gå ihop? Hur hittar andra kommuner och regioner nya lösningar och arbetssätt, och vad går att lära av dem?

Det ni redan gillar kommer att finnas kvar: livlig opinionsjournalistik, fokus på upphandlingsfrågor, sjukvård, politik och skola men också lite mer av digitalisering, stadsbyggnad och metoder för genomförandekraft. Vi hoppas att ni kommer att tycka om det!

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Christina Kennedy

Chefredaktör och ansvarig utgivare

ck@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev