Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Centern tar sikte på tronen

Det började med ett sms sent en kväll i januari. Moderatledaren Anna Kinberg Batra underrättade allianskollegan Annie Lööf om planerna att fälla regeringen med stöd av SD.

Publicerad: 23 mars 2017, 12:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Centerledaren Lööf var inte intresserad. Moderaternas utspel dagen därpå föll därmed platt – medan Centerns opinionssiffror bara fortsatte öka.

Det har de gjort stadigt i två år, och Centern ligger i dag i vissa mätningar på en nivå de inte gjort sedan det tidiga 1980-talet när Thorbjörn Fälldin fortfarande ledde partiet.

På torsdagen, samtidigt som Moderaterna lagom inför Sverigemötet i helgen våndas över både ännu en olycksbådande opinionsmätning och krav på partiledarens avgång, kom nästa C-utspel. Man vill driva igenom förändringar i höstbudgeten – istället för att lägga fram en gemensam alliansbudget. Och det utan att förhandla med Sverigedemokraterna för att få de nödvändiga riksdagsmandaten.

De andra allianspartierna tog inte emot inviten med något större jubel.

Det finns flera sätt för Centern att ta hem väljarsympatier på utspelet. Antingen får man regeringen att backa, som den redan delvis gjort om de så kallade 3:12-reglerna för beskattning av småföretagen. Eller så struntar regeringen i ett utspel som saknar reell utsikt att nå framgång i riksdagen. Centern kan då peka på att man ändå faktiskt försökte – fast utan att utlösa regeringskris så tätt inpå valet – medan resten av oppositionen velade.

Med 18 månader till nästa val är det tydligt att Centern inte nöjer sig med de senaste två årens opinionsrally, utan försöker nå ännu högre. Och inte bara genom att klättra på Anna Kinberg Batras och moderaternas för närvarande rätt krökta ryggar.

Nyligen kom ett par intressanta utspel. Först kritiserade Centern regeringens förslag om flygskatt, med regionalpolitiska argument, samtidigt som man vill ha en satsning på förnybart flygbränsle, och därigenom stimulera skogsbruket. Så långt vanlig C-politik. Men när Centern i Stockholm nästan samtidigt går ut med att man tvärvänder och nu är för en stängning av Bromma flygplats för att ge plats för bostäder, så blir det genast intressantare.

Även om man samtidigt vill bygga ut Arlanda, och därmed inte kan anklagas bedriva klassisk miljöpartipolitik i flygfrågan, så är ”bostäder på Bromma” ett gammalt MP-krav som säkert kan få en och annan liberal cykelpendlande stockholmare att byta maskrosen mot en fyrklöver i nästa val.

Centerpartiet siktar av allt att döma på att peta ner Moderaterna från den borgerliga tronen i det kommande riksdagsvalet, och har goda chanser att göra det om saker och ting får fortgå som hittills. Kan de dessutom plocka tillräckligt med röster från Miljöpartiet för att skicka ner dem under spärren, och även KD hamnar där – av helt egen kraft – kommer det att bli mycket intressant att se vilka partier som bildar regering hösten 2018.

Daniel Wiklander, debattredaktör och reporter, Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev