tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Bjud din borgarkompis på ett glas

Det här med att använda sjukdomar eller dit hörande begreppsvärld som jämförelsepunkter när man talar om samhället eller grupper i det är ju sällan en bra idé. Möjligheterna till missförstånd är ju oändliga. Men det är fredag och jag känner mig äventyrlig så låt oss chansa på att debattklimatet är på sitt allra mest läskunniga humör!

Publicerad: 15 september 2017, 11:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Kübler-Ross-modellen heter en modell som utvecklades av psykiatrikern Elisabeth Kübler-Ross utifrån hennes erfarenheter av hur cancersjuka patienter hanterar ett besked om att de är döende. Modellen indelas i faser och brukar ofta användas i överförd bemärkelse på sorg och kriser – också sådana som inte handlar om just sjukdom och människors död.

De fem faserna är som bekant förnekelse, ilska, köpslående, depression och acceptans och även om de i viss mån kan sägas ha denna tidsföljd, så finns det ingenting som hindrar att man hoppar lite mellan faserna. För en individ är det nog ändå bra och nyttigt att så småningom nå fram till en ro som acceptansen kan skänka.

Den som betraktar de borgerliga konvulsionerna kring ett eventuellt misstroende mot Peter Hultqvist kan se exempel på flera faser i full sving just nu. Det enda som inte syns till på något håll är den där acceptansen.

– Nänä, Alliansen finns kvar. Men det är ju olyckligt att vi är oeniga, menade Ebba Busch Thor i Aktuellt igår kväll. 
– Jodå, Alliansen finns kvar. Bara tråkigt att de är så oansvariga, menade Jan Björklund mellan raderna.

Allt medan Twitter och Facebook vrålade otidigheter och förklarade att Den Sista Spiken™ återigen hade hamrats in i Alliansens kista.  Den där sista spiken visar sig ju emellertid alltid ha en kusin.

Om Alliansen nu är döende så verkar den åtminstone fast besluten om att finalen varken ska bli värdig eller skonsam för någon av de inblandade. Det finns alltid en sista suck, ett sista rossligt jämrande. Och ständiga idéer om hur transplantationer, amputationer eller kanske en ny protes ska hjälpa.

Regeringen borde kanske överväga att i sin kommande budget införa anhörigstöd eller kanske en hjälplinje för borgerliga väljare. De har det inte lätt just nu. Har du en borgerlig kompis är det här en bra fredag att bjuda på en öl.

Sanna Rayman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev