Redaktionskrönika
Christina Kennedy: Artiklarna som fått mest läsning visar vad offentliga beslutsfattare bryr sig om
Tillit, friskolor, digitalisering och ekonomi, ekonomi, ekonomi. Dagens Samhälles mest lästa artiklar som publicerats hittills i år ligger i linje med redaktionens ambition att följa pengarna, styrningen och arbetsgivaransvaret.
Publicerad: 12 maj 2022, 08:57
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Dagens Samhälles chefredaktör listar redaktionens mest lästa artiklar som publicerats hittills i år. Foto: Dagens Samhälle
Ämnen i artikeln:
MolntjänsterMedierDistansarbeteBidragFolkomröstningArbetsgivareKommunala bolagSocialtjänstlagenFriskolorHittills 2022 toppar dessa artiklar listan över dem som lockat mest läsare.
Vad vi bevakar
Dagens Samhälle bevakar utveckling i kommuner och regioner. I prioriteringen av vårt nyhetsarbete ställer vi oss frågorna:
✓ Hur finansieras det?
Var kommer pengarna ifrån? Hur används pengarna?
✓ Hur styrs det?
Hur fattas beslut? Hur leds och organiseras det som ska uppnås?
✓ Hur bemannas det?
Hur utövas arbetsgivarskapet? Hur sköts kompetensförsörjning? Hur införs nya arbetssätt?
Palle Lundberg har tillit till 11 000 medarbetare: ”Jätteläskigt”
Stadsdirektören i Helsingborg porträtteras av reporter Stefan Helte om att släppa loss kraften i den kommunala organisationen. Tillitsbaserad styrning och att våga misslyckas är receptet.
Lista: Lokalpolitikerna som synts mest i medierna
Politikreporter Johan Delby har kartlagt hur landets 310 kommun- och regiontoppar figurerar i medierna, och de ämnen som varit så brännande att de hamnat där. I toppen återfinns Irene Svenonius (M), finansborgarrådet i Stockholm som tycker att det är ”självklart att vara tillgänglig”.
”Jag tidrapporterade ärligt. Det slutade inte bra.”
Jonas Söderström, författare, ux-strateg och expert på digital arbetsmiljö, tecknar i en gästkrönika bilden av hur ökat distansarbete kan mötas av arbetsgivare med antingen ökad tillit eller ökad kontroll.
Hela listan: Här är flest fast i bidrag
Researcher och reporter Gustav Halth tar sig an ämnet ekonomiskt bistånd. Allt färre får, men en högre andel får stödet allt längre, visar kartläggningen som pekar på stora skillnader mellan kommunerna.
Så blev Örebros bussar en fråga om tilltron till demokratin
En granskning av lokala folkomröstningar ledde oss att titta närmare på fallet då en kommun granskade 15 000 underskrifter, stoppade en folkomröstning och fick leva med konsekvenserna: fuskanklagelser, överklaganden och polisanmälningar.
Kommunlista: De är mest beroende av ett storföretag
Journalistduon Samuel Åsgård och Gustav Halth betade sig igenom listan över kommunerna som är mest beroende av en enskild privat arbetsgivare. I toppen återfinns Oxelösund. Om storföretaget försvann skulle närmare hälften av dem som arbetar i kommunen bli av med jobbet.
Lilla Edet satsar på egen molntjänst – så gör kommunerna efter varningarna
Den juridiska osäkerheten kring molntjänster skapar två läger, visade Dagens Samhälles kartläggning av de kommunala strategierna tidigare i vår. Grundfrågan gäller möjligheten att dela personuppgifter till mottagare i USA och om det finns tillräckliga garantier för att de inte kan lämnas ut till amerikanska myndigheter.
Så ger bolagiserad äldreomsorg Höganäs miljonklirr
Ekonomireporter Måns Wikstrand rapporterar om en idé som föddes under flyktingkrisen. Enkelt var det inte - men lockande. Genom upplägget skulle Höganäs tjäna 12-14 miljoner kronor per år på moms. I praktiken blev det ännu mer. ”Aggressiv skatteplanering” dundrade kritikerna som nu uppges ha tystnat.
Nya toppmoderaten: ”Bidragsberoendet går i arv i Malmö”
Malmö betalar ut för höga bidrag och låser fast människor i utanförskap. Helena Nanne (M) vill färga staden blå med ett valmanifest med 145 punkter, berättar hon i en intervju med DS.
”Man mopsar inte upp sig när det finns risk att ens barn tvångsomhändertas”
Gästkrönikör Jiang Millington, författare och fristående debattör, skriver om orosanmälningar för barn med neuropsykiatriska funktionshinder som i perioder inte förmår vara i skolan.
Friskolor måste inte kompenseras när kommun går back
I början av året kom beskedet från Högsta förvaltningsdomstolen. DS reporter Cecilia Granestrand bevakade den prejudicerande domen för Malmö stad: Kommuner kan undvika att betala ut extra ersättning till friskolor genom att kvitta underskott i sin egen verksamhet mot tidigare överskott.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Christina Kennedy